Så många miljarder är Spotify-grundarnas aktier värda

SpotifySpotifys börsnotering

Martin Lorentzon och Daniel Ek är grundare av Spotify.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Dokumentet inför börsnoteringen avslöjar siffrorna.

Hur stort ägande har egentligen grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon i Spotify? Den frågan har varit höljd i dunkel ända sedan de två båda började plocka in externt riskkapital för tio år sedan.

Men i och med att börsprospektet nu offentliggjorts skingras osäkerheten kring denna fråga.

Men det är ändå inte helt enkelt att få fram fakta i målet – trots att både Daniel Ek och Martin Lorentzons ägande redovisas.

Vid en första anblick ser det ut som att Daniel Ek äger betydligt mer aktier än Martin Lorentzon. Men läser man de finstilta fotnoterna framkommer det att det i själva verket är Martin Lorentzon som sitter på den största aktieposten i Spotify.

I dokumenten framgår det att Martin Lorentzon äger 21,7 miljoner aktier vilket motsvarar 12,4 procent av bolaget. Daniel Ek äger i sin tur 16,2 miljoner aktier vilket är 9,3 procent av det totala antalet aktier.

Enligt Spotify har bolagets egen aktie handlats till en kurs på 132,5 dollar utanför börsen. Applicerar man den kursen på Ek och Lorentzons innehav blir det smått svindlande belopp som de två kontrollerar i form av Spotify-aktier.

Martin Lorentzons Spotify-aktier är värda 2,87 miljarder dollar eller motsvarande 23,8 miljarder kronor. Daniel Eks aktier i Spotify är värda 2,15 miljarder dollar, motsvarande 17,8 miljarder kronor.

 

Läs mer