Legendarisk Skype-investerare tar in 3,3 miljarder till ny techfond

Lakestar
Legendarisk Skype-investerare tar in 3,3 miljarder till ny techfond

Klaus Hommels under TechCrunch Disrupt ifjol. Foto: https://www.flickr.com/photos/techcrunch/

Jonas de Lange

Reporter

Affärsängeln Klaus Hommels startar en ny investeringsfond med sitt bolag Lakestar.

Enligt Financial Times har riskkapitalbolaget startat en ny investeringsfond och blir i samband med det en av Europas största investerare i startupindustrin.

Företagets vd Klaus Hommels har tidigare investerat i en rad svenska succéer som Spotify, Klarna och Skype.

Hommels menar att den nya fonden speglar den positiva utvecklingen i Europa.

“Nu för tiden kan man investera två-tre hundra miljoner i en startup för att de snabbt ska bli marknadsledande i Europa. Tidigare fanns inga företag som var lämpliga för kapitaltillskott av den storleken.”, säger han till Financial Times.

Han berättar även att en av anledningarna till att han tog drog i gång en ny fond var att kunna skjuta in mer pengar i företag Lakestar redan har investerat i.

“Tidigare har vi investerat i några få bolag och när de tar fart har vi inte kunnat följa upp vår investering. Istället har de amerikanska grabbarna köpt in sig. Det är inte så jag vill ha det.” säger Klaus Hommels till Financial Times.

En annan anledning var att skydda sig mot en eventuell bubbla. Hommels förklarar det med att den nya fonden ger Lakestar möjlighet att hantera förändringar på aktiemarknaden och investera mer långsiktigt.

Riskkapitalbolaget ska investera i techbolag i alla olika skeden. Investeringarna kommer att vara på mellan 5 miljoner kronor och 500 miljoner kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER