Coop stänger två butiker – "Kan sannolikt bli fler"

Coop e-handel
Coop stänger två butiker – "Kan sannolikt bli fler"

Coop:s presschef om Tobias Rydergren. Foto: Pressbild Coop

Caroline Englund

Reporter

Två Coop Forumbutiker ska stänga och sannolikt väntar fler nedläggningar.

Maten ses som nästa heta varugrupp på nätet och jättarna i branschen satsar stort på att bli mer digitala. Matjätten Axfood har till exempel köpt både Middagsfrid och Mat.se, samtidigt som Clas Ohlson och Mathem har slagit ihop sina påsar. Även Ica satsar stort på det digitala.

Coop, däremot, tappar marknadsandelar. 

“Vi växer mindre än marknaden som helhet. Vi är precis över vattenytan för att växa över huvud taget”, sade vd:n Magnus Johansson i december.

Nu meddelar kedjan att Coop Forum i Burlöv Center och Coop Forum i Norrköping stänger i juni på grund av dålig lönsamhet.

”Det kan sannolikt bli några fler nedläggningar, men vi etablerar också många nya butiker”, säger Tobias Rydergren, presschef hos Coop Sverige till tidningen Market. 

Istället ska kedjan fokusera på slimmade sortiment och bostadsnära lägen. Detta bland annat eftersom e-handeln ökar, fler bosätter sig i städer och färre skaffar körkort. 

”Om man ser det långsiktigt så kommer e-handeln främst att konkurrera med stormarknader”, säger Tobias Rydergren till Market.

Coop fortsätter, likt sina konkurrenter, att satsa digitalt. Kedjan lanserade exempelvis ett nytt mer exklusivt sortiment för sina självplockskunder i slutet av förra året. De kallar det en saluhall online och erbjuder varor som ostar, finare kött och ostron. Planen för 2018 är att utveckla utbudet ännu mer. De kommer också att erbjuda fler varor som inte är mat. Sedan i julas går det exempelvis att köpa leksaker på Coop.se, och fler produkter av den typen är alltså på gång.

Coop ökade omsättningen men minskade vinsten under 2017.

"Förklaringen till den minskade vinsten jämfört med 2016 är att fjolåret inleddes svagt med en vikande försäljningstrend. Det sista tertialet skedde dock ett tydligt trendbrott där vinstnivån låg i linje med föregående år", sa Magnus Johansson, vd Coop Sverige, i en kommentar i samband med rapporten för några veckor sedan. 

Läs fler artiklar
LÄS MER