Det nya fredagsnöjet för kodare: Titta på när andra programmerar

Livecode programmering
Det nya fredagsnöjet för kodare: Titta på när andra programmerar

Jonas de Lange

Reporter

Glöm Youtube-klipp på datorspelande. Den nya trenden är streaming av koden bakom spel och appar.

Vad är väl inte mer avslappnande än att komma hem från jobbet och sätta sig och titta på när andra jobbar? Ett fenomen inom nätvideo just nu är livestreaming av programmering. En av de mest populära kodarna på sajten Livecoding är Aleksandar Grbic, som till vardags jobbar med en startup i Helsingborg.

“Jag har letat länge efter en tjänst för streaming av programmering. Visst kan man använda Twitch, men det är egentligen till för spel och har därför en helt annan typ av tittare. Jag bara googlade och hittade det här.”, säger han.

Än så länge verkar antalet besökare på sajten vara ganska begränsat.

NärBreakit testade den var det bara två aktiva strömmar i gång och ett tjugotal tittare inne. Det ska dock tilläggas att alla klipp ligger kvar på sajten och att de mest besökta klippen har tiotusentals visningar.

Tanken med tjänsten är att programmerare ska få nya möjligheter att lära sig saker av varandra, oberoende av var i världen de finns.

För Aleksandar Grbic är inlärningen en viktig aspekt men han tror även att underhållning är centralt för att få tittare.

“Man börjar kanske titta på en stream för att lära sig något men det som håller folk kvar är en karismatisk och underhållande person som kan skapa lite dynamik och interaktion. Jag försöker alltid förklara varje rad med kod jag skriver så att alla ska hänga med. Det höjer också min egen kunskap om språken jag programmerar i eftersom jag hela tiden måste reflektera över vad jag gör när jag streamar. Det kräver djupare kunskap och en annan trygghet för att lära ut än bara att göra.”, säger han.

Att bli nästa PewDiePie genom att streama kodning är nog svårt.

Men enligt Aleksandar Grbic dröjer det inte länge förrän folk kan börja tjäna pengar på det. Bland annat berättar han att hårdvarubolaget Intel kan vara på väg in som sponsor för en eller flera kanaler på sajten.

“Personligen tjänar jag ingenting på det än. Men kommer det in sponsorer kan det såklart bli aktuellt att streama oftare. För startups kan det vara värdefullt med streamingen i sig. Det är superbillig marknadsförning om man lyckas bygga upp ett varumärke och få många prenumeranter. Markus Persson som gjorde Minecraft streamade skapandeprocessen bakom spelet om jag inte minns fel. Det kan ju ha hjälpt honom med att få upp intresset för spelet i början.”, säger han.

Läs fler artiklar
LÄS MER