Stökigt efter Geelys köp i Volvo-konkurrenten – Industrivärden: "Vi agerar rationellt"

Geely

Li Shufu, Mikael Damberg och Helena Stjernholm. Foto: Maja Suslin/TT/Fredrik Sandberg/Hjalmarson Neideman/SvD

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Volvo-ägaren Geelys intåg i konkurrenten Daimler har väckt både kritiska frågor och höjda ögonbryn.
"Vi kände inte till transaktionen förrän den annonserades", säger Industrivärdens vd Helena Stjernholm.

I slutet av förra året köpte den kinesiska bilkoncernen Geely, som är huvudägare i Volvo Cars, 8,2 procent av aktierna i AB Volvo.

Samtidigt har det kommit uppgifter om att Geely blickat mot den tyska fordonstillverkaren Daimler, en storkonkurrent till Volvo.

Under fredagskvällen stod det klart att Geelys styrelseordförande Li Shufu nu byggt upp en ägarandel om 9,7 procent i Daimler.

Storköpet i de båda konkurrenterna har ifrågasatts från flera håll.

Helena Stjernholm är vd för Industrivärden, där AB Volvo utgör ett av de största innehaven.

”Vad gäller Geelys köp av aktier i Daimler så har det ju spekulerats om detta i media, men vi kände inte till transaktionen förrän den annonserades”, säger Helena Stjernholm till Dagens industri.

På frågan om huruvida aktieägarna bör vara oroliga över situationen svarar Helena Stjernholm att de ska vara trygga med att Industrivärden agerar rationellt utifrån sin affärsmodell.

”Vi fortsätter att med oförminskad kraft utöva en aktiv ägarroll i AB Volvo genom representation i valberedning och styrelse”, säger Helena Stjernholm.

Hon kommenterar inte Li Shufus storägande i AB Volvo och Daimler. Om Volvo Cars-vd:n Håkan Samuelsson nu kan sitta kvar i AB Volvo än en till fråga hon hänvisar till valberedning och styre.

Under lördagen träffades även Li Shufu och näringsminister Mikael Damberg. Li Shufu ska bland annat ha velat informera den svenska regeringen om läget.

”Han bekräftade att de hade köpt in sig i Daimler, men han var noga med att framhålla att det inte minskar engagemanget i Sverige och de investeringar som görs här”, säger Mikael Damberg till Dagens industri.

Ministern uppger vidare att han framhållit vikten av att följa regelverk samt att EU-kommissionen granskar konkurrensfrågor.

”Jag uppfattade att de är medvetna om det som viktiga frågor att ta hänsyn till”, säger Mikael Damberg.

Läs mer