Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Granskning: Hälften av alla ICO:s har misslyckats eller övergivits

Artikel bild
Foto: Istockphotos.

Övergivna Twitter-konton, inaktiva hemsidor och regelrätta bedrägerier. Nästan hälften av alla crowdfunding-baserade ICO:s från i fjol misslyckades eller övergavs.

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

nyheter@breakit.se

Det framgår av en studie från Bitcoin.com som granskat ICO:s.

Initial Coin Offerings (ICO) kan liknas vid en digital nyemission där man vid lanseringen av en ny kryptovaluta direkt bjuder ut en mängd enheter av valutan i utbyte mot pengar. Finansinspektionen har varnat för riskerna med att investera i en ICO, så även den europeiska värdepappersmyndigheten, Esma.

Bitcoin.com har med hjälp av data från Tokendata kommit fram till att 46 procent av de 902 crowdfunding-baserade ICO:s som flaggades för under 2017 misslyckades eller övergavs. 142 ICO:s misslyckades med att erhålla tillräcklig finansiering, samtidigt som 276 stycken antingen har bleknat bort eller var regelrätta bedrägerier.

Totalt drog dessa 46 procent in över 104 miljoner dollar, motsvarande cirka 849 miljoner kronor.

Ytterligare 113 ICO:s klassificeras som halvt misslyckade (semi-failed), då kommunikationen har upphört på sociala medier eller kännetecknas av en så pass låg popularitet att projektet inte har någon chans att lyckas.

Bitcoin.com skriver att granskningen av 900 ICO:s var en deprimerande upplevelse, då man kom över övergivna Twitter-konton, tomma grupper och hemsidor som inte längre fungerade.

Slutresultatet var dessvärre inte heller så bra för de som lyckades: ingen produkt (MVP), ingen alpha-release och inget bidrag till det decentraliserade nätet.

Läs mer