Geelys ordförande har storköpt post i Volvo-konkurrenten

Volvo CarsDaimlerBilar

Li Shufu. Foto: AP Photo/Vincent Thian/Björn Larsson Rosvall /TT.

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Storsatsar i den tyska fordonsjätten.

Geelys styrelseordföranden Li Shufu i Geely har byggt upp en ägarandel om 9,7 procent i Daimler.

Geely äger sedan tidigare personbilstillverkaren Volvo Cars och köpte i slutet av december drygt 8 procent av aktierna i lastvagnstillverkaren AB Volvo från riskkapitalbolaget Cevian.

Två källor som uppges vara bekanta med Li Shufu uppger för Reuters att hans val att bygga upp positionen med ett marknadsvärde idag på 9 miljarder dollar motiverades av den "dramatiska omvandlingen" som pågår inom bilindustrin.

Hans strategiska mål uppges vara en allians med Daimler som utvecklar elektriska och självkörande fordon. Detta för att kunna svara på utmaningen från amerikanska aktörer såsom Tesla, Google och Uber som alla arbetar på förarlösa bilar.

Geely ser en hög potential i Daimler eftersom de utvecklar satellitbaserade internetanslutningar för autonoma bilar uppger en källa för en nyhetsbyrå, något som Li bedömer kan komma att bli viktigare för bilindustrin.

En av källorna uppger för Reuters att Shufu tycker att existerande biltillverkare ska gå samman och investera för framtiden, och därmed bli en av de 2-3 företagen som överlever.

Finwire rapporterade tidigare under månaden att kinesiska Geely, som äger Volvo Cars och är storägare i AB Volvo, ska ha köpt aktier i tyska fordonstillverkaren Daimler. Det var då oklart hur stor post som köpts men det var sannolikt under 3 procent som är den gräns där en flaggning måste ske enligt reglerna i Tyskland.

Läs mer