Sök

Så blev svenskarna förlorare i Tantans miljardaffär – "Vi var rökta innan vi ens kunde rösta"

NorthzoneTantanstartupresan

Foto: Istockphoto.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

”Inte direkt någon superaffär.”

På fredagsmorgonen kunde Breakit berätta att den svensk-grundade dejtingappen Tantan köpts upp för hisnande 6 miljarder kronor.

Bolaget har haft en riktig raketresa och gått från noll till 80 miljoner användare på bara fyra år. Varje dag har appen 6,5 miljon användare. Investerarlistan är minst sagt stjärnspäckad. Världens kanske främsta techinvesterare Kleiner Perkins Caufield & Buyers, e-handelsgiganten Alibaba, miljardären Yuri Milners DST Global, ett av Kinas främsta riskkapitalbolag DCM Ventures och den kinesiska streamingjätten YY finns alla med.

Tantans historia sträcker sig dock betydligt längre bakåt än 2014. Redan 2007 grundade Sophia Pan och Yu Wang det sociala nätverket P1. Det kan enklast beskrivas som ett exklusivare Facebook där man var tvungen att ha en inbjudan från en befintlig medlem för att gå med.

Bolaget backades under åren av riskkapitalbolaget Northzone och en rad privata investerare. Bland dem finns Magnus Emilson, tidig investerare i Tradedoubler tillika styrelseordförande i NA-KD och Allra-grundaren David Persson Rothman.

Men sedan började P1 stagnera. Användartillväxten gick inte enligt förväntan och man tvingades tänka om. Först gjorde man en slags modefokuserad version av Instagram. Sedan kom Tantan. 2014 separerades dejtingappen från det gamla sociala nätverket och tillväxten tog snabbt fart.

För att finansiera den nya satsningen gjordes en kapitalrunda med riskkapitalbolaget Bertelsmann som huvudinvesterare. De gamla investerarna fick 20 procent av aktierna i Tantan, genom det gemensamma holdingbolaget P1S Holding.

På fredagsmorgonen såldes alltså Tantan för ungefär 6 miljarder kronor. Det om något borde vara en anledning för ägarna att skåla i champagne.

När man kommer in tidigt i ett bolag brukar det ofta innebära att man kan göra enorma vinster på en lyckad startupresa. Titta bara på hur det har gått för Northzones investering i Spotify.

Därför var reaktioen något oväntad när Breakit ringde investerarna i P1S Holding efter affären.

“Det blir en helt okej avkastning för mig men jämfört med risken är det inte direkt någon superaffär. För vissa andra har det säkert blivit bättre”, säger David Persson Rothman.

Det är flera saker som gjort att avkastningen begränsats kraftigt. Dels har en kraftig utspädning skett. Vid uppköpte stod P1S Holding för endast 12,9 procent av aktierna – inte 20 procent som innan. Samtidigt har de nya storägarna, som Alibaba och DST Global fått särskilda preferensaktier. Det innebär kortfattat att de har förtur på vinstutdelning vid en försäljning.

När allt är ihopräknat om man betalt kinesisk kapitalskatt och mäklaravgift kvarstår ungefär 615 miljoner kronor för P1S Holdings ägare att dela på. Mycket pengar såklart, men allt är relativt.

Flera personer Breakit pratar med indikerar att de som investerade i bolaget för fyra fem år sedan inte kunnat räkna hem ungefär 20–30 procent avkastning på sin investering. Hade man satt samma pengar på börsen istället hade det gett en avkastning på närmare 50 procent istället över samma tidsperiod. Inget superklipp direkt alltså.

Bättre har det varit för de allra tidigaste investerarna och de som följt med under de senare stora kapitalrundorna. Hur avkastningen varit för Northzone är inte helt klart men vid försäljningen äger riskkapitalbolaget endast någon enstaka procent av bolaget.

Tom A. Thorsen, styrelseledamot i P1S Holding, berättar för Breakit att småägarna från början hade en helt annan plan för att få bättre avkastning på sin investering.

“Alla ville ha en notering och det var det man gick mot. Priset på 735 miljoner dollar hänger egentligen inte ihop om man tittar på vad andra bolag som Tinder är värderade till utifrån aktiva användare och sådana mått”, säger Tom A. Thorsen.

Beslutet att sälja bolaget till Momo var med andra ord inte ett beslut som han och de andra nordiska ägarna ställde sig bakom.

“Vi har blivit meddragna i detta, eftersom de hade två tredjedelars majoritet. Vi var rökta innan vi ens fick chansen att rösta”, säger han.

Förutom att man potentiellt kunde fått en högre värdering på börsen – enligt Tom A. Thorsen – hade även inte preferensaktierna haft samma effekt, eftersom börsen funkar på ett annat sätt än förvärv.

Är du besviken över grundarna?

“Nej, de har varit jätteduktiga och det har verkligen varit en succéhistoria. Grundarna och de som kom in direkt i Tantan har haft en otrolig avkastning. Vi kom bara in för tidigt och kan bara titta in från utsidan, när det finns så många andra starka partner. Men jag hade hellre sett en börsintroduktion än ett uppköp”, säger Tom A. Thorsen.

Kunde inte ni också följt med i emissionerna så ni inte hade blivit utspädda i samma utsträckning?

"Alla har haft möjligheten att gå med vidare i emissionerna men alla har inte valt att göra det. Jag och många med mig har valt att inte göra det. Det gör att avkastingen för de olika investerarna varierar från flera gånger pengarna ned till kanske 10-20 procent avkastning. Det beror på hur tidigt man kom in och hur mycket man fortsatt stoppa in", säger han.

Läs mer