Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Bitcoins upp- och nedgångar har avskräckande effekt på kriminella

Artikel bild
Foto: Janerik Henriksson/TT

Kryptovalutor döljer brottslingarnas spår men gör dem samtidigt nervösa.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

sara@breakit.se

Reporter

Europas finansinspektioner har varnat för kryptovalutor, som inte har någon utgivare och styrs av några finansiella regelverk. Lars Malmström, chef för Finansinspektionens konsumentenhet har sagt till SVT att den som använder bitcoin riskerar att understödja penningtvätt, korruption eller terrorfinansiering.

Det är lätt att spåra vilka transaktioner i bitcoin som sker mellan olika virtuella plånböcker. Vilka individer som står bakom plånböckerna syns däremot inte, vilket gör det möjligt att föra över stora värden anonymt.

Trots det gör kryptovalutor även de kriminella nervösa, skriver Dagens industri. Att kursen åkt berg och dalbana begränsar benägenheten att använda kryptovalutor.

”Till och med kriminella tycker att det är lite jobbigt. De vet inte vad den är värd, det är svårt att sätta en schysst lösensumma”, säger Jan Tibbling”, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten, till Di.

Det finns några tjänster i Sverige som för samman folk som vill byta bitcoin mot swish-betalningar. Helst vill en kriminell ha ett anonymt kreditkort kopplat till bitcoinplånboken.

Men även transaktionskostnaden har gått upp och ned. Därför har fler näringsidkare som först ansåg det spännande att ta emot bitcoin, brutit med valutan.

”Bitcoin håller på att kanske bita sig i svansen. Det kostar mer och mer att få loss sina pengar”, säger Anders Ahlqvist, verksamhetsspecialist vid Nationellt it-brottscentrum, till Di.

Läs mer