Niklas Adalberth lämnar Klarnas styrelse

Breakit - Niklas Adalberth lämnar Klarnas styrelse

Niklas Adalberth, medgrundare av Klarna. Foto: Press.

Jonas de Lange

Reporter

13 år efter starten lämnar grundaren sin plats.

Techprofilen Niklas Adalberth lämnar sitt sista uppdrag för Klarna – något som Di Digital var först att rapportera om. Bolaget, som Adalberth var med och grundade 2006, är idag ett av Sveriges främsta techbolag och beräknas ha omsatt över 4 miljarder kronor förra året.

”Jag ser fram emot att helt och hållet fokusera på Norrsken och stödja entprenörerna som försöker lösa våra största samhällsutmaningar”‚ säger Niklas Adalberth i ett pressmeddelande från Klarna.

Sitt operativa uppdrag lämnade Niklas Adalberth redan 2015 för att starta Norrsken – en stiftelse med syfte att hjälpa techbolag som hanterar stora samhällsutmaningar runt om i världen. Hans mål med Norrsken är att skapa det som kallas för en "impact unicorn". Det vill säga ett bolag som påverkat 1 miljard människor för det bättre.

”Efter tretton år och många, många yrkesmässiga och personliga milstolpar vill jag tacka Niklas Adalberth för hans vision, ledarskap och trofasthet som haft en avgörande roll i att bygga Klarna till det vi är i dag. Jag önskar Niklas allt gott med hans nya, spännande projekt”, säger Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski i pressmeddelandet.

För bara ett par veckor sedan kunde Breakit avslöja att Adalberth det senaste året sålt aktier för nära 1 miljard kronor i bolaget.

Drygt 4 procent av ägandet i bolaget kan direkt tillskrivas techprofilens namn och nu väljer han alltså att lämna sitt sista formella uppdrag för bolaget.

Niklas Adalberth efterträds av styrelseproffset Niklas Savander. Han har tidigare varit vd för Elekta och operativ chef på Nokia. 

"Jag är jätteglad att kunna välkomna Nikals Savander till styrelsen. Niklas förstår teknologins kraft för att förändra våra dagliga liv. Hans omfattande erfarenhet kommer ha ett enormt värde för Klarna", säger Sebastian Siemiatkowski i pressmeddelandet.

Den nya styrelseförändringen innebär att Sebastian Siemiatkowski nu är den sista av grundarna som har kvar formella uppdrag för Klarna. Victor Jacobsson lämnade styrelsen redan 2016.

Niklas Adalberth har avböjt att kommentera sin sorti ytterligare.

Klarnas största ägare

Sequioa: 23,77%
Permira: 13,02%
Brightfolk (Anders Holch Povlsen): 12,99%
Victor Jacobsson: 7,21%
Sebastian Siemiatkowski: 9,13%
Niklas Adalberth: 4,18%
Atomico: 2,83%
Skandia Liv: 1,71%
Tengelmann ventures: 1,41%
Reimann investors: 1,20%
SCGE fund: 1,16%

Läs fler artiklar
LÄS MER