Allt fler blankar H&M:s aktie – tror den kommer falla ännu mer

e-handel
Allt fler blankar H&M:s aktie – tror den kommer falla ännu mer

Karl-Johan Persson, vd H&M. Foto: TT

Finwire / Breakit

Krisen för H&M:s aktier är inte över – placerare tror att den kommer falla ännu mer.

Klädjätten H&M har haft en minst sagt turbulent tid de senaste månaderna. Försäljningen har minskat och pr-fiaskon har tyngt bolaget. 

H&M:s aktie har naturligtvis också tagit stryk – under 2017 föll den 33 procent och trots att bolaget nyligen redovisade starka siffror för e-handeln har raset fortsatt under 2018.

Men det kan bli ännu värre om de så kallade blankarna får rätt kan det bli ännu värre. Att blanka en aktie innebär i korta drag att man satsar på att aktien går ner – istället för att gå upp. Och andelen som tror att H&M:s aktie kommer fortsätta falla har ökat markant den senaste tiden. 

Blankarna står nu för 9 procent av aktierna, att jämföra med 4 procent för ett år sedan enligt siffror från Bloomberg. Efter Getinge är H&M den mest blankade aktien på det svenska storbolagsindexet OMXS30.

Bland aktörer som blankat klädjätten finns den amerikanska hedgefonden AQR Capital Management, enligt data som sammanställts av Bloomberg.

Men det är inte bara blankarna som tror att aktien kommer att fortsätta falla. En sammanställning av analytikernas riktkurser visar att de tror att H&M-aktien ska falla med ytterligare drygt 3 procent.

Bara två av de 36 analytiker som Bloomberg följer rekommenderar köp på klädjätens aktie. Det är den lägsta andelen köprekommendationer på H&M sedan 1999.

Läs fler artiklar
LÄS MER