Fingerprints brottsmisstänkte ex-vd kan få aktier värda jättebelopp

Fingerprint Cards Sensorer
Fingerprints brottsmisstänkte ex-vd kan få aktier värda jättebelopp

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Det svenska sensorbolagets ledning kan om ett par veckor börja lösa in optioner till ett sammanlagt värde av nästan 1,3 miljarder kronor. Även den brottsmisstänkte före detta vd:n Johan Carlström kan göra ett rejält klipp.

Fingerprint Cards, som utvecklar sensorer för fingeravtrycksigenkänning i till exempel smarta telefoner, kom på torsdagsmorgonen med en urstark delårsrapport.

Försäljningen under andra kvartalet steg med 912 procent. Dessutom höjde ledningen prognosen för helåret - och aktien fick glädjefnatt.

Vid 14-tiden på torsdagen stod kursen i 275 kronor. Det innebar inte bara en uppgång med 17 procent.

Att kursen står så pass högt innebär också att ledningen för bolaget och eventuellt den tidigare vd:n är på väg att komma i mål med ett riktigt aktieklipp.

På en bolagsstämma i september 2012 beslutade styrelsen att bolaget skulle ge ut 4.818.000 teckningsoptioner till de anställda. Ledningen fick köpa optionerna för 15 öre styck.

När kursen nu står i 270 kronor har värdet på optionerna vuxit dramatiskt. Det sammanlagda värdet av det optionsprogram som startade i september 2012 vore om alltihop löstes in till dagens kurs cirka 1,3 miljarder kronor.

Bolagets tidigare vd Johan Carlström har fört över sina optioner till en kapitalförsäkring där det inte syns hur stort hans innehav är. Att det går att göra så beror på en lucka i lagen som gör det möjligt för insiders på börsen att gömma sina innehav - vilket har blivit hårt kritiserat bland annat av föreningen Aktiespararna.

Enligt efterforskningar som Affärsvärlden har gjort kan Johan Carlström ha så mycket som 2.308.000 i det av Fingerprint Cards optionsprogram som löper ut i september. Optionerna skulle i så fall, om dagens aktiekurs står sig, vara värda cirka 635 miljoner kronor.

Optionerna i det programmet kan börja lösas in den 6 september. Målkursen är 9 kronor och 72 öre, vilket innebär att sannolikheten är mycket hög (kursen står som sagt i 275 kronor) för att optionerna kan lösas in till aktier.

Läs fler artiklar
LÄS MER