Sök

Uppgifter: Aktör kan ha svindlat till sig miljoner genom spellistor på Spotify

Spotify

Foto: Maja Suslin/TT

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

En bulgarisk aktör kan ha lurat Spotifys system under flera månader – och skott sig med flera miljoner kronor.


Det skriver Music Business Worldwide (MBW) som hänvisar till uppgifter från flera högt uppsatta källor.

Sajten uppger sig ha samlat information som tyder på att en aktör kan ha fått åtkomst till flera miljoner kronor ur Spotifys royalty-fond. Det är pengar som ska gå till legitimerade artister och skivbolag som huserar på plattformen.

”De bröt förmodligen inte mot lagen i processen”, konstaterar MBW som sedan redogör för hur historien ska ha gått till.

Problemen ska har uppmärksammats av ett skivbolag under förra hösten, som noterade två suspekta spellistor från en tredje part, med koder som länkades till Bulgarien. De båda listorna uppges ha dykt upp i konfidentiella listor som skickas runt av Spotify.

Enligt MBW tros listorna rankas efter de intäkter de drar in under veckovisa perioder – och de bulgariska listorna låg väldigt högt upp globalt. 

Här började det att se mystiskt ut. En av listorna innehöll exempelvis över 450 låtar med vad som såg ut att vara okända artister, hade väldigt få följare, få lyssnare och var knappt över 30 sekunder långa.

Hur sjutton ska det här ha gått till då? MWB menar att det bara finns två tänkbara förklaringar.

Den första teorin är att exempelvis spellistan ”Soulful Music” var helt legitim med sina 1800 följare, och att de var så besatta att de lyssnade om och om igen. 

Den andra teorin, som kanske är något troligare, är att en aktör skapade massa Spotify-konton som spelade låtarna om och om igen. För att lyckas med detta uppger sajten även att kontona behöver ha varit betalda prenumerationer.

Att köpa så många konton innebär naturligtvis en kostnadsfråga, närmare bestämt nästan 100.000 kronor i månaden för exempelvis 1.200 konton. Ett konto kan i sin tur ha lyssnat över 60.000 gånger under en månadsperiod.

Om vi tar den siffran gånger 1.200 konton landar vi på 72 miljoner lyssningar. Något som enligt MWB skulle ha inneburit att utbetalningarna landade på runt 2,3 miljoner kronor – och det är bara för en spellista.

Om botar använts för att hoppa vidare innan låtarna var avklarade kan summan vara ännu högre. 

Men det gick alltså lite för bra, och ett skivbolag ska ha slagit larm varpå spellistorna raderades i oktober. Enligt uppgifterna kunde lurendrejeriet, och MWB understryker att man utgår för att det var det, fortgå i fyra månader. 

Sajten understryker även att aktören tekniskt sett inte behöver ha brutit mot lagen. 

Spotify har uttalat sig, utan att kommentera de specifika uppgiferna, och säger att de tar artificiell manipulation på stort allvar.

”Spotify har flera åtgärder på plats för att upptäcka och övervaka konsumtion på plattformen för att upptäcka, undersöka och hantera sådan aktivitet”, uppger en talesperson.

Spotify uppger vidare att man fortsätter att investera för att förfina processerna och förbättra metoderna.

Det är svårt att sia i hur det egentligen ser ut på plattformen – men Music Business Worldwide ställer den uppenbara frågan;

”Vad betyder det för sanningshalten i Spotifys betalande användare när företaget nu börjar sin upptrappning mot New York-börsen?”. 

Läs mer