Klarna-grundarna tjänar över 2 miljarder på hemligt optionspaket

Klarna Northzone
Klarna-grundarna tjänar över 2 miljarder på hemligt optionspaket

Klarnas tre grundare. Från vänster: Niklas Adalberth, Sebastian Siemiatkowski och Victor Jacobsson.

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Vi har tagit del av dokument som avslöjar den verkliga orsaken till jätteaffären i Klarna-aktien tidigare i veckan.

I tisdags kom nyheten att det svenska betalbolaget Klarna fått tre nya storägare. Riskkapitaljättarna Northzone och Wellington har tillsammans med den brittiska stiftelsen Wellcome köpt aktier till ett värde av 680 miljoner kronor i en transaktion som värderade hela Klarna till 19,2 miljarder kronor. 

Uppgifterna avslöjades först av amerikanska Wall Street Journal och bekräftades kort därefter av våra egna källor. Vem som sålt aktierna, eller varför, kunde vare sig Wall Street Journal eller vi på Breakit berätta i det läget.

Men med hjälp av bland annat dokument från Bolagsverket kan vi nu ge hela bilden. Bakgrunden till aktieförsäljningen är det optionsprogram som Klarna-grundarna Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adalberth och Victor Jacobsson fick delta i när det amerikanska riskkapitalbolaget Sequoia kom in som ägare för fem år sedan. 

Optionsprogrammet byggde på en rad olika parametrar. Förenklat gick det ut på följande:

Grundarna skulle få utdelning om värdet på bolaget ökade med 500 procent över en femårsperiod. Den första augusti i år löpte optionsprogrammet ut och redan innan dess gick det att konstatera att Klarnas värdeutveckling vida hade överstigit det uppsatta målet.

Enligt Breakits beräkningar var värdet av Klarna-grundarnas option, på inlösendagen, cirka 2 miljarder kronor. Men grundarna var inte intresserade av att växla in sina optioner till kontanter. I stället bestämde de sig för att återinvestera pengarna i det egna bolaget. 

”Klarna ska precis gå in på den amerikanska marknaden där potentialen är enorm och indikationerna hittills är otroligt positiva. I det läget ville ingen av de tre grundarna minska sin exponering”, säger en av Breakits källor.

Det strategiska beslutet öppnade i sin tur upp möjligheten för nya ägare att komma in i bolaget. Så här gick det till steg för steg.

1. Klarna-grundarna sålde en del av sina aktier till Northzone, Wellington och Wellcome för cirka 680 miljoner kronor. En rad andra investerare var intresserade av att köpa aktierna men de här tre aktörerna drog det längsta strået. 

2. Därefter konverterade grundarna sina optioner till aktier. Eftersom värdetillväxten varit så stark i bolaget berättigade optionerna grundarna att köpa aktierna till en betydligt lägre kurs än marknadsvärdet. Enligt Breakits beräkningar betalade grundarna bara ungefär en fjärdedel av det pris per aktie som de nya ägarna fick köpa in sig på.

3. Eftersom Klarna-grundarna kunde köpa aktierna till ett betydligt lägre pris fick de också betydligt fler aktier. Totalt innebar det att grundarna ökade sin andel av bolaget med uppskattningsvis 5 procentenheter. De stärker därmed sin kontroll över bolaget. Enligt Breakits källor äger de tre grundarna nu tillsammans strax under 50 procent av aktierna i Klarna.

Optionsklippet på cirka 2 miljarder kronor kvalar definitivt in som en av de bästa affärer som gjorts av svenska techentreprenörer. De tre grundarna äger nu alltså nästan hälften av aktierna i ett bolag värt i runda slängar 19 miljarder kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER