Tinitells GPS kan slockna i augusti – för alla användare

Tinitell
Tinitells GPS kan slockna i augusti – för alla användare

Mats Horn, grundare och vd på Tinitell. Foto: Press

Jonas de Lange

Reporter

Barnmobilerna kan snart komma att förlora en av sina viktigaste funktioner.

För en vecka sedan kom nyheten att startupbolaget Tinitells svenska verksamhet försatts i konkurs. Bolaget utvecklar en slags armbandsmobiler för barn med inbyggd GPS så att föräldrar kan hålla koll när barnen exempelvis går hem från skolan.

Efter konkursen kvarstår några tusen mobiler i lager, kontorsmaterial, en app som föräldern parar ihop mobilen med och ett okänt antal fordringsägare – det vill säga aktörer som bolaget är skyldigt pengar.

Nu visar det sig att även de mobiler som redan sitter på barns handleder runt om i världen kan drabbas av konkursen. Redan efter sommaren kan GPS-funktionen i mobilerna sluta fungera.

“Det tar slut någonstans kring augusti beroende av ett avtal man har med Google. Om de inte får nya betalningar lär de stänga ned tjänsten”, säger Anders Martens, konkursförvaltare på Ackordscentralen.

Att kunna veta var ens barn befinner sig är ett av Tinitells främsta försäljningsargument. Bara under 2016 sålde bolaget 10.000 exemplar av sin barnmobil. Det är 10.000 användare som nu blir av med en nyckelfunktion i produkten.

I samband med konkursen i bolaget blir 20 personer av med jobbet. Just nu pågår arbetet med att se till att produkten blir så användbar som möjligt även efter att lamporna släckts för gott på kontoret.

“Det finns gratistjänster för det där med GPS som jag tror att de skulle titta på. Personerna jobbar kvar ett tag till och håller just nu på med en hemsida för att det ska funka så bra som möjligt utan hjälp från dem”, säger Anders Martens.

Mats Horn, grundare och vd på Tintell, har avböjt att kommentera nedsläckningen av GPS-funktionen överhuvudtaget, men Anders Martens kan berätta att grundaren fortfarande är ute och letar efter en eller flera partner för att driva Tinitell vidare genom det amerikanska moderbolaget. Hittills verkar det dock ingen ha nappat.

Läs fler artiklar
LÄS MER