Uppgifter: Soundcloud skriver licensavtal med skivbolagsjätte

Spotify Soundcloud
Uppgifter: Soundcloud skriver licensavtal med skivbolagsjätte

ERIC WAHLFORSS OCH ALEXANDER LJUNG, PÅ TAKTERASSEN TILL SITT KONTOR I BERLIN. FOTO: TOR JOHNSSON/SVD/TT

Sara Lindmark

Reporter

Förhandlingarna är klara och den svenskgrundade musiktjänsten Soundcloud kommer inom kort att offentliggöra sitt licensavtal med Universal Music. Det rapporterar Music Business Worldwide.

Soundclouds tjänst bygger på att musikkreatörer kostnadsfritt kan kommentera och ladda upp egenproducerad musik på tjänsten. Till skillnad från Spotify har Soundcloud så sent som förra året helt och hållet saknat licensrättigheter från de större skivbolagen. Istället har plattformen blivit som ett slags ”Youtube för musikskapare”, där musikintresserade, dj:s och artister själva kan lägga upp egna remixer och låtar.

I juni skrevs ett licensavtal med Merlin, som representerar rättigheterna för 20.000 indie-labels. I november blev dealen klar med en av de tre skivbolagsjättarna, Warner Music. Sony Music har som bekant redan hoppat av. Nu ska alltså dealen med Universal Music vara klar, efter flera månaders förhandlingar, enligt Music Business Worldwide, MBW.

“Universal hade ett antal aggressiva val, antingen kunde de stämma Soundcloud vilket inte var uteslutet, eller vägra att samarbeta och se dem upphöra i takt med att pengarna tog slut”, säger en källa till tidningen och fortsätter:

“Men Universal vet att de lättare kan kontrollera en värld med Soundcloud än en utan – speciellt om det senare alternativet skulle leda till att hundratals kloner poppar upp online.”

Enligt tidningen kräver Universal Music betydande aktieandelar i företaget. Källor uppger också för MBW att Soundcloud ska ha vägrat att acceptera skivbolagsjättens krav från början.

“Men maktbalansen - vem som behöver vem för att blomstra - verkar ha ändrats sedan de dagarna.”

Läs fler artiklar
LÄS MER