H&M-familjen storköper i Spotify

Spotify

Karl-Johan Persson, vd för H&M och Daniel Ek, vd för Spotify. Foto: Ann Jonasson samt TT

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Köper aktier inför noteringen.


Den svenska musiktjänsten Spotify närmar sig börsen med stormsteg. Nu rapporterar Wall Street Journal att H&M-familjens ägarbolag DIG Investment köpt på sig stora mängder Spotify-aktier inför noteringen.

Investmentbolaget pekas ut som en av de största köparna av Spotify-aktier i den så kallade "gråhandeln" de senaste åren. Hur mycket Spotify-aktier som DIG äger idag framgår inte, men Tiger Global – som också pekas ut som en storköpare – uppges ha bunkrat aktier för cirka 700 miljoner dollar sedan 2015.

DIG Investment drivs av Martin Söderström, som är gift med H&M-arvingen Charlotte Söderström. Bolaget förvaltar, bland annat, delar av H&M-familjens förmögenhet, och har tidigare investerat i företag som Soundtrack Your Brand, Ubers rival Lyft och techprofilen Peter Thiels IT-säkerhetsbolag Palantir.

Spotify väntas ta klivet in på börsen i vår. Istället för att göra en “klassisk” börsnotering, där investerare får möjlighet att teckna aktier till ett förutbestämt pris, planerar Spotify att göra en så kallad direktnotering. Det innebär att marknaden kommer att sätta priset på Spotify-aktierna den dagen bolaget noteras. Orsaken är bland annat att spara pengar.

Den här typen av aktiehandel på andrahandsmarknaden ger dock en indikation på bolagsvärderingen. Spotify värderas för tillfället till mellan 17 och 18 miljarder dollar i gråhandeln, vilket motsvarar mellan 135 och 145 miljarder kronor, enligt WSJ:s uppgiftslämnare. Enligt tidningen har värderingen även nått så högt som 20 miljarder dollar, när Spotify och speljätten Tencent bytte aktier i varandras bolag.

Läs mer