Fingerprint Cards skruvar upp prognosen rejält - aktien rusar

Fingerprint Cards Sensorer
Fingerprint Cards skruvar upp prognosen rejält - aktien rusar

FOTO: Pressbild.

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Nu höjer bolaget försäljningsprognosen för helåret till 2,5 miljarder kronor. På aktiemarknaden spekuleras det i en helårsvinst på över en halv miljard. Vid 10-tiden på torsdagen hade kursen gått upp 17 procent.

Göteborgs-baserade Fingerprint Cards levererar sensorer för fingeravtrycksigenkänning som används bland annat i mobiltelefoner och surfplattor.

Bolaget sålde för 445 miljoner kronor andra kvartalet 2015 - en ökning med 912 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Det framgår av bolagets kvartalsrapport som publicerades på torsdagsmorgonen.

Dessutom blev rörelseresultatet positivt, 65 miljoner kronor.

Aktiemarknaden lär också lägga stor vikt vid den nya försäljningsprognos för helåret som företagsledningen ger i rapporten. Tidigare har ledningen flaggat för en omsättning på 2,2 miljarder kronor för helåret.

Nu skrivs den prognosen upp till 2,5 miljarder kronor.

Noterbart från morgonens rapport är också att försäljningen för det andra kvartalet var mer än 10 procent bättre än vad ledningen tidigare har guidat för.

Baserat på den 15-procentiga rörelsemarginal som redovisas i rapporten går det att göra vissa antaganden om vinsten på årsbasis.

"Försiktigt räknat blir rörelsevinsten minst en halv miljard kronor. Marginalerna borde ju förbättras rejält när volymerna exploderar i tredje och fjärde kvartalet", säger en aktieförvaltare som vi pratade med på torsdagsmorgonen.

Läs fler artiklar
LÄS MER