Sök

Kryptogurun Vitalik Buterin varnar: "Kryptovalutor kan bli värda noll"

Kryptovaluta

Vitalik Buterin, medgrundare ethereum. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Trots haussen – nu varnar en av ethereums grundare för en övertro på kryptovalutor.

Förra årets jättehausse för kryptovalutor har svalnat betänkligt och strax efter nyår föll de flesta valutorna kraftigt. Den största av dem alla, bitcoin var uppe och nosade på ett värde runt 20.000 dollar, nästan 160.000 kronor, innan jul, men var sedan nere på under 8.000 dollar i januari. De senaste veckorna har en viss återhämtning skett, häromdagen steg bitcoin till exempel med över 80 procent. Men den riktiga haussen verkar vara över för denna gång.

Samtidigt har många riksbankschefer och storbanker som Goldman Sachs varnat för att de blockkedjebaserade valutorna kan tappa hela sitt värde. Det har också kommit allt fler rapportera om den enorma energislukaren kryptovalutorna är.

Men de frågorna är något som kryptoentusiaster över hela världen har haft lätt att skjuta ifrån sig. Att bankchefer inte har ett gott öga till det nya tillskottet ses som naturligt. En av idéerna bakom den blockkedjebaserade tekniken är att ta makten från institutioner som banker genom ett decentraliserat system. Dessutom finns det forskare som avfärdar miljöproblematiken.  

Men frågan är om det är lika enkelt att avfärda Vitalik Buterin. Han är en av grundarna bakom den näst största kryptovalutan Ethereum och en riktig superstjärna i kryptokretsar.

I helgen varnade han för att satsa för hårt på kryptovalutor.

"Påminnelse: Kryptovalutor är fortfarande en ny och hypervolatil tillgång och värdet kan falla till nästan noll närsomhelst," skrev Buterin på Twitter.

I sin tweet uppmanade han alla att inte lägga mer pengar i kryptovalutor än de har råd att bli av med. Han skriver också att det säkraste stället att lägga sina pengar på fortfarande är traditionella tillgångar. 

Det är inte första gången Buterin uttalar sig om att man ska vara försiktig med värdet på kryptovalutor. I början av december skrev han att den heta kryptomarknaden var en spegel av dagens samhälle och jämförde med att en Leonardo da Vinci-tavla såldes för otroliga 450 miljoner dollar, eller 3,6 miljarder kronor.

Läs mer