Läckberg om mansdominansen inom riskkapitalet: ”Ren idioti”

Invest in her riskkapital
Läckberg om mansdominansen inom riskkapitalet: ”Ren idioti”

Christina Saliba och Camilla Läckberg driver Invest in her. Foto: Pressbild.

Erik Wisterberg

Reporter

Doun bakom Invest in her riktar skarp kritik.

Skaffa er kunskap, skärskåda era filter och granska er själva. Det är rådet till Sveriges rikskapitalister från Camilla Läckberg och Christina Saliba, som driver investeringsbolaget Invest in her.

Duon kritiserar det faktum att bara en bråkdel av riskkapitalet som investerades i svenska startupbolag 2017 gick till bolag med kvinnliga grundare, enligt Di Digitals granskning.

”Det här är vår verklighet och det här har vi kvinnor berättat för er, länge. Så agera lite lagom chockerade, kära riskkapitalbolag. Ni kan inte rimligen påstå att ni inte vet att scenen är byggd av män, för män, för produkter och tjänster som riktar sig till män. Det säger sig självt att det då blir män som tar plats på scenen, att män är de självklara givarna och tagarna av de pengar som föder nya företag”, skriver de i en debattartikel i Dagens Industri.

Många kvinnliga entreprenörer vittnar om att det är svårt att få gehör hos investerarna för produkter eller tjänster som riktar sig specifikt mot kvinnor.

”För det första är det ett uppenbart slöseri när bara hälften av den tillgängliga innovationskraften och affärsutvecklingsförmågan i befolkningen utnyttjas. För det andra är det affärslogisk idioti att helt missa produkter och tjänster som riktar sig till halva befolkningen (dessa kommer nämligen ofta från kvinnor). För det tredje fattar ofta kvinnor köpbeslut för hela hushållet. Det är, igen, idioti att missa dem som målgrupp”, skriver Camilla Läckberg och Christina Saliba.

Missa inte – Christina Saliba är en av talarna på Breakits event Beauty & fashion tech. Spana in hela programmet här

Läs fler artiklar
LÄS MER