Sök

Fintech-startup håvar in storkund - Nordeas kvitton ska bli digitala

KwickETNetworkfintech

Till vänster: ET Networks Rickard Holmén, foto: Sarah Fridlizius. till höger: Appens användargränssnitt

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

ET Network får Nordens största bank som kund till sin kvitto-app.
“Det här bevisar för oss att vi har tänkt rätt.”, säger bolagets vd Rickard Holmén.

ET Network erbjuder i appen Kwick en teknik som hjälper företag med att hantera kvitton. Tjänsten bygger på att till exempel flyg- och taxibolag skickar digitala kvitton direkt till appen när någon av ET Networks kunder köper exempelvis en resa med sitt företagskort. På så sätt kan papperskvitton helt tas bort ur processen.

“Betalning har skett digitalt länge nu med kreditkort eller med mobilen. Det är bara kvittohanteringen som hänger efter”, säger Rickard Holmén.

Idag hanterar företaget 15 miljoner kvitton per år åt sina samarbetspartners. Tjänsten bygger på ett samarbete mellan handlare och kortutgivare där ETNetwork skapar den digitala infrastruktur som kopplar ihop parterna.

“Nu samarbetar vi till exempel med Taxi Stockholm. Om någon åker taxi och betalar med företagskortet var de tidigare tvungna att ta med ett papperskvitto tillbaka till jobbet, scanna in det och mejla vidare till sin chef. Nu slipper man det eftersom det digitala kvittot hamnar rätt i bokföringen från början”, säger han.

Nu ska alla de av Nordeas anställda som har ett företagskort börja använda kvittotjänsten.

För ET Network innebär avtalet med storbanken nya expansionsmöjligheter, eftersom storbanken är en så pass prestigefylld kund.

“Det leder i sin tur till att produkten blir mer attraktiv för andra. Det är hela tiden paradoxen med hönan och ägget för oss, men nu har vi fått bollen i rullning och kommit förbi det stadiet”, säger Rickard Holmén.

För bara ett och ett halvt år sedan fick bolaget en annan stor seger.

Bokföringsnämnden bestämde i då att digitala kvitton kan användas direkt i bokföringen som legala kvitton. Tidigare gällde det endast papperskvitton.

“Tjänsten kan därför spara ytterligare timmar för företagen som använder den. Nordea, till exempel, sparar 30.000 arbetstimmar om året. Dessutom gör det för Skatteverkets del att det blir svårare för företag att fuska eller göra fel. Våra kvitton är krypterade och kan inte ändras”, säger Rickard Holmén.

Enligt honom blir den största utmaningen framåt att fortsätta växa snabbt genom att få fler kunder att gå över till digitala kvitton.

“Vi har en tjänst som funkar nu. Det gäller bara att duplicera det mångfaldigt. Nu är planen att ta in kapital för att expandera i Norden.”, säger han.

Bolaget har tidigare tagit in riskkapital från bland andra finansmannen Staffan Perssons bolag Swedia HighP*.

Tidigare i år enades EU-kommissionen, Europaparlamentet och EU:s medlemsstater om grunderna för ett nytt EU-direktiv som innebär att privatpersoner ska få ge ut sina banktransaktionslistor till tredje part. Tredje part kan till exempel handla om svenska ekonomiappar som Tink, Qapital - och ET Network.

Om direktivet implementeras fullt ut kan det öppna nya möjligheter för ET Network eftersom bolaget sitter på data – inte bara om var och när – utan även vad användarna har köpt.

Transparens: Swedia HighP har även investerat i Breakit.

Läs mer