Challengermode tar in såddrunda till tävlingsplattform för e-sportare

Challengermode
Challengermode tar in såddrunda till tävlingsplattform för e-sportare

Teamet bakom Challengermode - i mitten vdn och medgrundaren Robel Efrem.

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Den nya startupen Challengermode ska få datorspelare att slå vad om vem som är bäst. Nu plockar bolaget in 6 miljoner kronor i riskkapital från en rad tunga namn - bland andra Avito-grundaren Jonas Nordlander.

Att e-sport är en sektor på frammarsch råder det ingen tvekan om. Det bekräftas titt som tätt av stora investeringar och nya förvärv

Men ett bolag som vill göra datorspelandet ännu mer intressant, inte minst för spelarna själva, är den nya tävlingsplattformen Challengermode.

Till skillnad från spelbolag som riktar sig till åskådare och fans är det ett spelbolag som riktar sig till spelarna själva.

”Challengermode är en e-sportsplattform som gör det möjligt för gamers att spela sitt favoritspel om pengar och tjäna pengar när man själv vinner. Vår långsiktiga vision är att ta gamingupplevelsen till nästa nivå och skapa en ny typ av spänning”, säger Philip Skogsberg, medgrundare och operativ chef på bolaget.

Rent konkret fungerar det som så att spelare betalar en inträdesavgift som matchar motståndarens. Den som vinner tar hem hela potten. Challengermode tar i sin tur en procentsats på varje omsatt pott. 

Plattformen kommer inledningsvis rikta in sig på datorspel som Counter-Strike och League of Legends.

Enligt bolagets vd Robel Efrem krävs det inga tillstånd från lotteriinspektionen eller liknande myndigheterna, i och med att det handlar om skicklighetsspel och inte spel som bygger på slumpen.

”Utfallet på en match beror till 100 procent på spelarna själva. Det finns ingen betydande grad av slump. Det är precis som att du betalar en avgift för att vara med i Vasaloppet. Vinner du så får du pengar. Vi gör samma sak, fast med välkända datorspel", säger vd:n.

”Det vi sett är att den faktiska summan man tävlar om spelat en mindre roll. Det är den nya dimensionen av spänning som spelarna har fattat tycke för.” 

I dagsläget utgörs Challengermode av åtta medarbetare som sitter på inkubatorn KTH Innovation i Stockholm. Bolaget har dock precis stängt sin första större kapitalrunda.

Grundarna vill inte avslöja exakt hur stor summa Challengermode har tagit in. Enligt källor till Breakit var det 6 miljoner kronor.

Bland investerarna återfinnsnamn som bland annat Jonas Nordlander, grundare av Avito och Tradera, Per Brilioth på Vostok Nafta, Ashley Heppenstall, avgående vd på Lundin Petrolium, Karl Sandstedt på Google, Johan Skarborg, grundare och vd på Academic Work, Jonas Siljemark, vd på Warner Music Scandinavia, Mats Carlsson, vd på Pareto Securities samt affärsängeln Jacob Key. 

Det är en välmeriterad, diversifierad, skara investerare ni har landat. Hur har processen sett ut?

”Vi har haft regelbunden kontakt med ett brett spektrum av investerar-communityn under en längre tid. Lyckligtvis landade vi en konstellation som vi tror resulterar i de bästa synergierna för oss.”

Tjänsten lanseras på bred front senare i år.

Läs fler artiklar
LÄS MER