Chattappen Telegram får in 6,7 miljarder i kryptoinvestering

Telegram
Chattappen Telegram får in 6,7 miljarder i kryptoinvestering

Pavel Durov, medgrundare och vd för Telegram. Foto: Techcrunch/Flickr.

Finwire / Breakit

Den krypterade chattappen Telegram planerar att lansera en egen blockkedja.

Den Berlinbaserade startupen Telegram har byggt en krypterad plattform där miljarder meddelanden skickas dagligen.

Nu är företaget i full gång med att ta fram den egna blockkedjan Ton (Telegram Open Network). Enligt Techcrunch har meddelandeappen fått in 850 miljoner dollar motsvarande 6,7 miljarder i finansiering via en så kallad ICO, initial coin offering. Det innebär att investerare får köpa ett antal ”tokens”, eller enheter, av en digital tillgång baserad på kryptovaluta.

I dokumentet framgår det att att pengarna man fått in ska gå till utvecklingen av Ton, utvecklingen och underhåll av Telegram Messenger samt andra ändamål.

Denna initiala summa tillhör sannolikt förstadiet av bolagets planerade ICO där man riktat in sig mot riskkapitalföretag och investeringsföretag som fått köpa Telegrams Gram-token till en rabatt.

Techcrunch skriver vidare att man hade för avsikt att få in 600 miljoner dollar, men en hög efterfråga drev upp summan till 850 miljoner dollar.

Uppgifter från nättidningen Digital Miner delger att fyra ryska oligarker ryktas ha deltagit i finansieringsrundan, däribland Facebook-investeraren Yuri Milner, Chelsea-ägaren Roman Abramovichs son och de ryska oligarkerna Alisher Usmanov och Mikhail Fridman.

Samtliga ingår i USA:s nyligen uppförda lista över personer med kopplingar till Kreml, uppger Digital Miner.

Telegrams planerade ICO om den slutförs kommer bli den största ICO:n som noterats sett till erhållen finansiering. Enbart försäljningen från förstadiet av ICO:n är betydligt högre än den närmsta grannen på listan Filecoin som erhöll 257 miljoner dollar i sin ICO.

Läs fler artiklar
LÄS MER