Valpåverkan via sociala medier blir avgörande fråga för Facebook

Facebook
Valpåverkan via sociala medier blir avgörande fråga för Facebook

Mark Zuckerberg. Foto: Jeff Roberson/TT.

Finwire / Breakit

Nyligen åtalades 13 ryska medborgare för att ha använt Facebook och Instagram för att påverka USA-valet. Valpåverkan via sociala medier blir ett allt större problem för Mark Zuckerberg.

Facebook står inför stora utmaningar kring valpåverkan av externa parter såsom Ryssland. Det rapporterar Reuters med hänvisning till källor.

Plattformen har utnyttjats av ryska trollfabriker för att manipulera amerikanska väljare och skapa splittring i USA:s samhälle. Enligt åtalet av 13 ryska medborgare, som tillkännagavs av den amerikanska specialåklagaren Robert Mueller under gårdagen, framgår det att de använt Facebook och Instagram aktivt, enligt källor till Reuters.

I åtalet framgår det även att man använt strategier såsom skalbolag, stulna identitetshandlingar och utplaceringar av virtuella privata nätverk för att undgå att bli upptäckt samt gjort utbetalningar till ovetande amerikaner.

Facebook uppgav under gårdagen att företaget avser göra "betydande investeringar" som skydd mot framtida attacker och delger att de arbetar med FBI för att förebygga extern valpåverkan.

Företaget säger att de kommer att börja kräva grundlig dokumentation från valrelaterade annonsörer i syfte att verifiera deras identitet och plats, ett krav som invigs med det amerikanska mellanårsvalet i år.

Även Twitter var under natten ute och kommenterade frågan om valpåverkan. Mikrobloggen uppger att man arbetar bland annat med den amerikanska kongressen kring frågan och att man kommer att göra mer för att förhindra valpåverkan.

Läs fler artiklar
LÄS MER