Veckans hetaste tips: Ola Rollén har skjutit ut sig från Fingerprint

Breakit - Veckans hetaste tips: Ola Rollén har skjutit ut sig från Fingerprint

Stefan Lundell, medgrundare Breakit.

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Stefan Lundell passar på att avslöja en tung nyhet.

Efter att jag startat Breakit har jag fått ett nytt favoritord – synergier. Jag verkligen älskar att hitta samordningsfördelar eller rakare – slå två flugor i en smäll.

Just därför kunde jag den här veckan inte motstå frestelsen att slå ihop en traditionell nyhetsartikel med min krönika Lundells vecka. Jag fångade kort och gott tillfället i flykten då en av mina bättre källor ringde samtidigt som jag satt och funderade över ett ämne till den krönika som du just nu läser.

Källan har löjligt bra insyn i vem som gör vad på finansmarknaden och nu hade han ett glödhett tips:

Ola Rollén har sålt allt i Fingerprint – det har jag från helt säkert håll”.

På ett sätt kändes det som den definitiva spiken i kistan för det tidigare hyllade svenska techbolaget Fingerprint. Själv fick jag på allvar upp ögonen för Fingerprint när Ola Rollén, sommaren 2015, gick in tungt i bolaget (en nyhet som vi på Breakit faktiskt var först med). Att börsens då mest framgångsrika vd pumpade in hundratals miljoner kronor i Fingerprint var ett extremt starkt signalvärde för mig.

Och efter att Ola Rollén i en intervju jag själv gjorde argumenterat för caset var jag ännu mer övertygad. Här hade vi en ny svensk techsuccé av stora format.

Sedan dess har både Fingerprints och Ola Rolléns stjärnstatus naggats en del i kanten. Minst sagt. Ola Rollén drogs in i en insiderhärva som slutade i norsk domstol och för Fingerprint har försäljningen störtdykt.

Men oavsett vad man tycker om Ola Rolléns eventuella insideraffärer har i alla fall jag ett fortsatt grundmurat förtroende för honom som affärsman. Därför känns det som ett väldigt dåligt tecken att han nu tycks ha skjutit ut sig från Fingerprint. I rättegången i Oslo uppgav Ola Rollén att han ägde runt 5 miljoner Fingerprint-aktier vilket var lika mycket som när vi rapporterade om köpen sommaren 2015. Mellan tummen och pekfingret ser Ola Rollén ut att ha torskat runt 100 miljoner på affären – pengar det också, som vi brukar säga här på redaktionen.

Vad Ola Rollén säger om saken förtäljer inte historien. Tidigare brukade det inte vara några problem att få tag på honom via både telefon eller mejl. Men nu lägger han locket på.

Trevlig helg, Ola och alla ni andra!

Veckans blåsning: Tinitell. Strax efter nyår hade vi ett initierat tips om att allt inte stod rätt till i Tinitell (som utvecklat en mobil för barn). Uppsägningar, en alarmerande brist på kapital och strömhopp från styrelsen, var några av de konkreta uppgifterna vi hade då. Men när vi fick tag på vd Mats Horn på Mauritius (bara det en varningssignal god som någon) blånekade han att personal fått gå och menade tvärtom att verksamheten gick bra. I veckan gick Tinitell AB i konkurs och 20 personer förlorar jobbet.

Veckans börskandidat 1: Readly. Enligt mina källor laddar bolaget som brukar tituleras ”Spotify för magasin” för en ny kapitalrunda på sisådär 100 miljoner kronor. Siktet är därefter inställt på en börsnotering 2019. Efter att ha tagit del av Readlys interna siffror (bolaget torskade 70 miljoner förra året och omsatte 125 miljoner) känns börsen längre bort än så.

Veckans bjudning: Nicklas Storåkers. Den gamla Avanza-chefen och numera Pricerunner-vd:n Nicklas Storåkers levererar alltid hårda nyheter, kul anekdoter och intressanta spaningar när han ställer upp på intervjuer. Därför tycker jag verkligen att du ska ta chansen att lyssna på Nicklas den 7 mars då han gästar Carnegie Private Banking och vårt gemensamma event. Det är gratis – och vi bjuder tilltugg. Bara en sån sak. Anmäl dig nu, när jag kollade sist var det bara 30 platser kvar.

Veckans internskämt: Stefan Lundell. Visst, jag har dragit på mig rejält med trivselkilon de senaste månaderna. Ändå känns mitt nya smeknamn (öknamn!) hos säljarna på vårt säljbolag lite orättvist. Skrockande hörde jag hur de för några dagar sedan kallade mig för Tjock-Steffe (kolla in här om du behöver uppdatera dig på den profilen). Som sagt, jag behöver träna och äta bättre, men jag är i alla fall inte dömd för något – än.

Veckans invit: Almedalen. Konkurrensen om publiken under politikerveckan i Almedalen är verkligen löjligt tuff. Över 4.000 olika program genomfördes förra sommaren men vi lyckades ändå dra storpublik till alla våra event.  Nu har jag dragit igång planeringen för fullt och söker därför både samarbetspartners och talare. Hör av dig om du har tips på bolag eller organisationer som vill synas med oss på Almedalens hetaste affärsscen!

Veckans börskandidat 2: Qapital. Det svenska fintech-bolaget som numera opererar från New York ska, enligt min källa, ta in drygt 100 miljoner kronor i en så kallade pre-IPO under våren. Går allt som det ska väntar börsen under 2019. Qapital drivs av några avhoppare från Avanza och deras spar-app har i dagsläget nästan 300.000 användare. Ska bli intressant att följa deras fortsatta resa.

Veckans jobb: Webbredaktör på Breakit. Sök eller tipsa – mer info här!

Läs fler artiklar
LÄS MER