Grannsaker tar in ny såddrunda och flyttar in i stadsbiblioteken

Grannsaker Delningsekonomi
Grannsaker tar in ny såddrunda och flyttar in i stadsbiblioteken

Grannsakers ambassadörer ute på stan och träffar grannar. Foto: Pressbild.

Sara Lindmark

Reporter

Delningstjänsten Grannsaker ska göra det möjligt att gå till stadsbiblioteken och låna verktyg precis som du lånar böcker. Nu tar företaget in en halv miljon kronor i riskkapital för att kunna växa vidare.

I stället för att köpa nya saker vill sajten Grannsaker att vi ska låna verktyg och prylar av varandra.

Den Helsingborgsbaserade startupen gick live i januari och hittills har 2.000 grannområden anslutit sig till tjänsten. Fram tills nu har ett grannområde motsvarat ungefär en person eller ett hushåll.

“Men nu börjar vi se att det blir fler personer än områden eftersom fler grannar inom samma område faktiskt börjar ansluta sig. Just nu har vi användare från Ystad till Kiruna. I Skåne och Stockholm är folk mest aktiva, det verkar som att i områden där det är vanligt att hyra exempelvis bostad och bil, är folk mer benägna att låna även andra saker, säger Niclas Bergkvist.

Hur ska ni få fler att börja använda tjänsten?

“En liten del av pengarna som vi tar in kommer vi att använda till så kallad gerillamarknadsföring. Vi kommer att åka från stad till stad och berätta om oss själva och vad man vinner både ekonomiskt och miljömässigt på att låna av varandra. Sedan kommer vi att registrera folk på plats.”

I veckan blev det klart att Grannsaker tar in en halv miljon kronor i riskkapital från i huvudsak privatinvesteraren Carl-Johan Ernstsson. Förutom marknadsföringen kommer sajten att uppgraderas och en app ska släppas i november.

Från den 1 september kommer alla Lundabor och Helsingborgare att kunna låna verktyg gratis av Grannsaker genom sitt stadsbibliotek.

“Det kommer att vara som en stor grannvägg där det kommer att finnas alla verktyg som man behöver i dagligt bruk”, säger Niclas Bergkvist.

Vilka saker är det vanligast att folk lånar ut?

“Det absolut vanligaste är släpvagnar och trädgårdsutrustning. Även utrymme i fastigheter runt Stockholm. Bland de ovanligare sakerna är en fiskebåt, en grävmaskin och ett företag som i lite marknadsföringssyfte lånat ut tygblöjor.”

Läs fler artiklar
LÄS MER