Sebastian Siemiatkowski till de anställda på Klarna: “Jag tror inte på work-life balance”

Klarna Arbetsmiljö Worklifebalance
Sebastian Siemiatkowski till de anställda på Klarna: “Jag tror inte på work-life balance”

Sebastian Siemiatkowski, vd och medgrundare av Klarna. Foto: Ann Jonasson.

Jonas de Lange

Reporter

Det blev skarp kritik från en del Klarna-anställda efter bolagets internmöte.
“Vi är inte en arbetsplats för alla, och det måste vara okej,” försvarar sig Sebastian Siemiatkowski.

“Jag tror inte på ‘work-life balance’.”

Det kategoriska uttalandet gav Klarna-vd:n Sebastian Siemiatkowski inför alla sina anställda på ett internmöte i förra veckan. Att han var så tydlig med att han inte tror på vikten av att balansera privatliv och arbetsliv och få ihop det så kallade livspusslet retade upp flera personer på bolaget som Breakit varit i kontakt med. 

Kanske var uttalandet extra kontroversiellt i ett land som Sverige där arbetstagaren har en förhållandevis stark position.

“Jag tror inte att jobbet och livet är två olika saker i konflikt med varandra. När du har ett bra jobb går livet och jobbet ihop. Du älskar ditt jobb och det är en del av vad som gör ditt liv roligt”, följde Siemiatkowski upp med.

När Breakit får träffa Klarna-vd:n på torsdagen – ironiskt nog efter kl 17 – ger han en betydligt mjukare bild av sin ståndpunkt. Han förklarar att det framförallt är passion Klarna letar efter hos sina anställda.

“Om man älskar att jobba blir det naturligt att man lägger mycket tid på det,” säger han men påpekar samtidigt att han inte är ute efter att alla ska jobba många timmar.

För hur mycket man egentligen ska jobba är en riktigt het potatis i startup-branschen. Vissa, som Northzones Pär-Jörgen Pärson, säger att det krävs att man lägger ned sin fulla själ och tid i ett bolag för att det ska lyfta.

Andra, som Soundtrack your brands Ola Sars, menar att det inte alls handlar om antalet timmar man jobbar utan att istället om att jobba smart och ligga rätt i tiden trendmässigt.

“Anledningen till att jag tog upp det på mötet är för att jag upplever att det ibland används på ett sätt som gör att man inte får vara sig själv”, säger Sebastian Siemiatkowski och jämför med en viss superstjärna från Malmö.

“Om Zlatan går ut och springer klockan sex på morgonen är det ingen som säger ‘Så kan du inte göra, du måste lugna ner dig’. Det gör man plötsligt när det gäller jobb. Jag menar bara att det måste vara okej att verkligen tycka om sitt jobb och gilla att jobba”, säger han.

“Vi är inte en arbetsplats för alla, och det måste vara okej. Om man inte gillar att jobba på Klarna är det så klart tråkigt men det är ett val för individen. Samtidigt måste vi vara vaksamma så att vi inte bygger en kultur där det blir ett tryck utifrån att jobba många timmar”, säger han.

Men alla har inte samma möjlighet att välja jobb. Funkar det verkligen i praktiken?

“Tittar man på de vi rekryterar så är det rakt igenom folk som är extremt eftersökta och har möjligheten att välja mellan flera jobb. Det går inte att jämföra med den gamla tidens bolag där det verkligen kan vara ont om jobb”, säger han.

Finns det plats för småbarnsföräldrar eller personer med begränsad arbetskapacitet på Klarna?

“Jag är själv trebarnspappa och brukar vara hemma vid den här tiden. Men när mina barn har lagt sig är jag sådan att jag kanske tycker det är roligare att kolla mejlen och jobba lite än att kolla på något på Netflix."

"Sedan är det såklart så att om någon blev sjuk och bara kunde jobba 50 procent är de välkomna här ändå – saker kan hända i livet. Men över lag vill vi locka till oss folk som tycker att det här är kul och spännande”, säger han.

Men om man inte tycker om att jobba på det sättet ska man inte jobba på Klarna?

“Det vet jag inte. Det är lite förenklat. Om en person inte trivs på en arbetsplats måste man reda ut vad det beror på. Men alla företag har sin egen kultur. Som medarbetare måste man fråga sig om man vill vara en del av den kulturen som finns på stället man söker sig till”, säger Sebastian Siemiatkowski.

Läs fler artiklar
LÄS MER