Doktor Glad svingar mot nätläkarna i satirkonto på Twitter

Min doktor Kry e-hälsa
Doktor Glad svingar mot nätläkarna i satirkonto på Twitter

Foto: Istockphotos.

Towe Boström

Reporter

Det anonyma twitter-kontot "Doktor Glad" har väckt uppmärksamhet med sina satiriska påhopp mot nätläkarna.

Den mystiska "Doktor Glad" har blivit en snackis inom vårdsektorn.

Vem som står bakom det nystartade twitterkontot är oklart – säkert är i alla fall att avsändaren svingar vilt mot nätläkarna.

Debatten om den digitala vården har gått hett – och det råder delade meningar om och hur den ska utföras. Tonläget skruvades upp ännu mera när Doktor.se köpte en vårdcentral och började att bedriva gratis vård och just nu arbetas det med förslag som kan rita om den digitala vården.

Men åter till Doktor Glad, det satiriska twitterkontot som först uppmärksammades av Dagens Medicin, och som uppger sig tagit upp kampen om patienterna. 

Avsändaren introducerar sig med en "enkel och genial självförstärkande strategi" och slår fast att primärvården saknar resurser att ta emot alla patienter och försöker ta hand om de sjukaste.

"De friskaste som blir utan vård är inte nöjda - vi tar betalt av primärvården för att ta hand om de friskaste - vi kallar det ”avlastning".

Inläggen fortsätter i samma stil där Doktor Glad hyllar sina insatser och bland annat berättar att de är "tillgängligare än Göran 48 år klockan 03.45 på Harrys i Eslöv".

Kontot har lockat till sig över 1.300 följare och i skaran återfinns bland annat följare från läkarkåren, e-hälsomyndIgheten, politiken och distriktsläkarföreningen. 

I en intervju med Dagens Medicin uppger Doktor Glad, som vill vara anonym, att hen är läkare med god insyn i debatten och har erfarenhet av gemensamma patientärenden med nätläkarbolagen.

Doktor Glad är övertygad om att nätläkarna vill samhället och patienterna väl och gör nytta, men menar att de agerat fel i viktiga delar.

Personen menar att debatten har varit polariserad och att kritiker misstänkliggjorts. 

”Det som nog gör mig mest förbannad är att nätläkarna har tillåtits kidnappa digitaliseringsfrågan", säger Doktor Glad till Dagens Medicin.  

Kontot retweetar och driver bland annat med inlägg från den digitala vårdgivaren Kry. 

Både Kry och Min Doktor menar att det inte är farligt med lite humor, men att kontot samtidigt visar på vikten av att nätläkarna är tydliga.  

"Kontots nidbild har ju väldigt få likheter med vår verksamhet och visar på att vi behöver arbeta ännu hårdare med att förmedla vad vi gör och hur vi arbetar", säger Krys kommunikationschef Samuel Danofsky till Dagens Medicin. 

Min Doktors grundare Magnus Nyhlén verkar ta det hela med ro. Han ifrågasätter om Doktor Glad verkligen har företaget i skatteparadiset Caymanöarna, vilket uppges i bion.

”Konstigt att jag aldrig stött på er där under golfrundor och champagnemingel!”, twittrar Magnus Nyhlén.

Läs fler artiklar
LÄS MER