Sök

Hanna Lindquist flyttade till Nairobi för att göra solel till ditt nästa sparkonto

TrinestartupresanBreakit i Kenya

Hanna Lindquist jobbar för Trine i Nairobi, Kenya. Foto: Erik Wisterberg samt Trine.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Trine vill elektrifiera den Kenyanska landsbygden med crowdfundad solel.
Breakit träffar bolaget på Nairobi Garage – en av Kenyas hetaste startuphubbar.

Den kallas ibland för Nairobis startupgata, Ngong Road. Men när jag promenerar de två kilometrarna från mitt hotell till startup-hubben Nairobi garage känns den beskrivningen fjärran.

På den flerfiliga gatan är trafiken tät. Avgaserna sticker i näsan. Längs trottoarerna lyser techbolagen med sin frånvaro. Istället möter jag spridda skurar av affärsidkare som försöker tjäna ihop till brödfödan genom att sälja frukt, kokta ägg, läsk och plantor vid vägkanten.

Även i de skrangliga skjulen och vid de små basarerna vid vägkanten syns dock en liten del av Kenyas framskjutna position på det digitala området. Alla har de en skylt, ibland handmålad, med ordet ”Mpesa” – de mobila pengar som Kenya införde långt före de svenska bankerna ens börjat fundera på Swish. 

***

Kontrasten mot larmet och smutsen på gatan är stor på nionde våningen i Nairobi garage. Där sitter nästa generation av startups från ”Silicon Savannah”, som Nairobi kallas efter en artikel i Time Magazine 2011. Där sitter också Hanna Lindquist som flyttade från Göteborg till Nairobi i november.

Från de stora fönstren skjuter ljuset in på det mörka blankpolerade betonggolvet. En egen barista fixar kaffe på våning sju, dit Nairobi Garage nyligen utvidgat sin verksamhet. Nu finns här tre våningar med startups som samsas i de trendiga lokalerna. 

"Folk här jobbar extremt hårt, för att de måste. Det finns inte alls samma säkerhetsnät att falla tillbaka på som i Sverige”, säger Hanna Lindquist och blickar ut mot sina kontorsgrannar. 

Hon pekar på just Mpesa – de mobila pengar som telekombolaget Safaricom lanserade redan 2007 – som en drivande faktor till att Nairobi blivit en av Afrikas ledande techstäder.

”Den snabba utvecklingen av mobilen, där Kenya har varit ledande, har gjort att många möjligheter har öppnat sig. Till och med de små kioskerna på gatan kan du betala i via Mpesa i mobilen”, säger hon.

Själv är Hanna Lindquist i Kenya för att bidra med ren och pålitlig el. Hon är ansvarig för tillväxt och kommunikation på den Göteborgsbaserade startupen Trine.

Missionen: Att övertyga dig och mig att investera våra pengar i solenergi i Kenya.

”Vår största utmaning är att fler vanliga privatpersoner ska upptäcka oss och att vi på riktigt ska bli ett alternativ till sparkonton eller fonder. Trine ska vara ett givet val för dig som vill investera hållbart och dessutom få en liten avkastning”, säger Hanna Lindquist.

Hon flyttade till Kenya i november för att kunna jobba närmare Trines lokala partners: De solenergibolag som Trine tillhandahåller finansiering till. De som gör jobbet på plats.

***

På korten i Hannas dator syns bokstavligt talat ljuset i mörkret. Paret Amos och Nancy tillhör dem som köpt ett solcellspaket från ett av Trines partnerbolag i Kenya. 

De bor utanför Kitale i västra Kenya. Där, som på många andra håll ute på landsbygden, finns inget fast elnät. Mörkret när solen går ned vid 19-tiden är kompakt.

Tidigare hade familjen eldat med fotogen, vilket var hälsofarligt och dyrt. Senare bytte man till bilbatterier. De var dyra att köpa, och behövde laddas en gång i veckan, mot betalning.

Nu har familjen två solenergikit, som räcker för att driva ett par lampor, en tv och mobilladdare.  

”De berättade att de tidigare hade gått och lagt sig klockan åtta, eftersom de inte kunde göra något på kvällen. Med solelen fick de två timmar till varje dag när de kunde umgås, och sonen i familjen hade börjat ta hem vänner. Det är svårt att inte bli kär i produkterna”, säger Hanna Lindquist. 

Trine grundades 2015, och fick i somras in 58 miljoner kronor i rikskapital. Enkelt uttryckt är bolaget en mellanhand. Trine ger lån till solenergibolagen i Kenya. Lånen används till de stora investeringar som ska till när solenergibolagen köper in solcellspaket i bulk.

Eftersom de får sina intäkter successivt behövs kapital, och det är här Trine kommer in. Bolaget låter allmänheten investera pengar i specifika lån till solcellsbolag i Kenya. Enkelt uttrycket handlar det om solcellsfinansiering via crowdfunding.

Om allt går som det ska får investeraren en avkastning, och bidrar samtidigt till hållbar elproduktion i Kenya. Slutkonsumenterna betalar av sina solcellpaket löpande via mikrobetalningar, och har när avbetalningen är färdig gratis el.

”För de flesta handlar det inte om klimatet, eller den egna hälsan, utan att de kan spara några euro per månad. De pengarna kan man göra väldigt mycket med, som att spara till att ge barnen utbildning”, säger Hanna Lindquist.

Nyligen öppnade Trine vad man kallar "världens största initiativ för crowd-investering inom solenergi” i Afrika. Målet är att i flera steg få in 6 miljoner euro, motsvarande 60 miljoner kronor, som ska gå till det kenyanska solenergibolaget Bbox.

”Vår väg till lönsamhet, och till att kunna göra stor skillnad, bygger på volym. Nu ska vi skala upp rejält”.

Personligen, vad är din drivkraft som göra att du vill flytta till Nairobi och jobba med detta?

”Jag tror att om vi ska kunna göra skillnad på riktigt i världen så måste den privata sektorn vara en del av det. Det är fantastiskt att jobba i den här miljön och känna att man gör nytta”.

Det här är en redaktionell artikelserie som vi kallar för Startupresan. Det är ett journalistiskt oberoende projekt där vi på Breakit bestämmer vad vi vill skriva om, och som presenteras av Lufthansa.

Läs mer