Robotarna gör upp i skidbacken – men vissa har mer flyt än andra

Robotrevolutionen
Robotarna gör upp i skidbacken – men vissa har mer flyt än andra

CNBC/RT.

Towe Boström

Reporter

Det är en bit kvar innan robotarna kan utmana oss i skidbackarna.

Sydkorea är värd för pågående vinter-OS där atleterna mäter sina krafter i en rad sporter. Det är dock inte bara människor som gjort upp i de sydkoreanska skidbackarna. Vid sidan om spelen, i staden Hoensong, har en annan skidtävling gått av stapeln – för robotar.

Under utmaningen ”Ski Robot Challenge” har robotarna gjort upp om en prissumma på 80 000 kronor. Bakom de annorlunda deltagarna stod bland annat universitet, institutioner och privata företag, rapporterar The Guardian.

Robotarnas insatser var, låt oss säga, av varierande kvalitet. I klippen från tävlingen kan vi bland annat se hur de kraschar ut ur banan, tappar sina stavar eller helt sonika sakta trillar omkull mitt i tävlingen.

"Det roligaste är inte vilken robot som vinner, det är hur de misslyckas på spektakulära och dråpliga sätt", konstaterar sajten Nerdist.

Så vad krävs för att delta med sin robot, kanske du undrar?

Robotarna får inte vara högre än en halvmeter och måste stå på två ben samt kunna böja på knän och armbågar. Utöver det ska de liksom vanliga åkare vara utrustade med skidor och stavar.

Banan är i sin tur utrustad med sensorer som gör att robotarna ska kunna styra genom banan. Poängen delas ut beroende på tid och hur många flaggor de rundar.

Alla hade som sagt inte lika mycket flyt som vinnaren  ”Minirobot Corp’s TaekwonV” som tog sig ned på mindre än 20 sekunder. I klippen från tävlingen kan vi se se hur både utrustning och robotar flyger åt alla håll.

Vi har tidigare listat några techlösningar som ska hjälpa stjärnorna (de mänsliga) att landa OS-medaljerna. 

Läs fler artiklar
LÄS MER