Degoo når en miljon användare med svensk Dropbox-utmanare

Degoo Lagringstjänst
Degoo når en miljon användare med svensk Dropbox-utmanare

Carl Hasselskog, vd och grundare för Degoo. Foto: Pressbild.

Sara Lindmark

Reporter

En miljon människor över hela världen sparar sina filer hos Degoo. Nu lanserar techbolaget en premiumversion av tjänsten, som backas upp finansiellt av förre HQ-vd:n Patrik Enblad och styrelseproffset Anders Böös.

Oroar du dig för att du inte säkerhetskopierar dina dokument och bilder tillräckligt ofta? Den jobbiga känslan vill Carl Hasselskog och Mattias Nylitz råda bot på. Deras företag Degoo började som ett studentprojekt på KTH i Stockholm.

“Jag jobbade med aktiehandelssystem samtidigt som jag pluggade och det var då jag fick idén. Så jag frågade min handledare om jag fick skriva ex-jobb för mitt eget företag och det gick bra. Efter examen 2009 började jag jobba deltid med Degoo och sedan 2011 har det varit ett heltidsjobb”, säger Carl Hasselskog.

För ett år sedan var han och Mattias Nylitz redo att lansera sin lagringstjänst.

I vintras tog de in en såddrunda på 2,5 miljoner kronor från bland andra Patrik Enblad, tidigare vd för HQ Bank, och Anders Böös, välkänt styrelseproffs, samt Johan Ahlborg, tidigare vd för Djurgården.

Målet var då att nå en miljon användare under 2015. Det är duon redan i hamn med och nu ska pengarna börja rulla in i företaget genom en nylanserad premiumversion. Det kommer dock fortfarande vara gratis att ladda upp filer upp till 100 GB.

“Det är till exempel 50 gånger så mycket som Dropbox erbjuder. Anledningen är att vi kan erbjuda mer effektiva kompressionsalgoritmer och låga serverkostnader. All data packas hårt innan vi skickar iväg den och då behövs mindre lagring och bandbredd”, säger Carl Hasselskog.

Fram tills nu har Degoo bara funnits tillgängligt för datorer men i veckan lanseras tjänsten på Android och senare i höst släpps den även för Ios och Windows Phone.

“Du installerar programmet och sedan behöver du inte göra något mer. Så fort du lägger till ett foto i en mapp så görs back up en gång per dygn. De flesta vet om att man bör göra en back up men problemet är att det många gånger är alldeles för tråkigt och krångligt,” säger Carl Hasselskog.

Uppdatering: I juni fick Degoo också en miljon kronor i finansiering via Vinnova. 

 

Läs fler artiklar
LÄS MER