Tullverkets generaldirektör Therese Mattsson förtegen om momshaveriet

Postnord Tullverket E-handelspaket från Kina
Tullverkets generaldirektör Therese Mattsson förtegen om momshaveriet

Tullverkets generaldirektör Therese Mattsson. Foto: TT

Caroline Englund

Reporter

Tullverkets generaldirektör vill inte svara på alla frågor hon får om utebliven moms på Kinapaket.

I december förra året uppmärksammade Ekot att staten går miste om stora summor i uteblivna momsintäkter eftersom en väldigt liten del av de konsumenter som köper prylar från sajter som Wish och Ali express betalar in momsen.

I Sverige är det lag på att betala moms från första kronan på saker som man beställer från Kina och Tullverket är den myndighet som ska se till att momsen kommer in. Tullverket sa till Ekot i december att de inte gör några kontroller eftersom det inte finns resurser till det.

Men i januari kom Tullverket och Postnord överens om att en ändring ska ske. 1 mars ska Postnord presentera ett system för hur man ska kunna ta in moms på varorna som just nu kommer i stora mängder, cirka 150.000 paket per dag. För att kunna göra det planerar de att ta ut en avgiftPostnord har också flaggat för att det fortfarande finns många frågetecken och det kan dra ut på tiden innan systemet kommer på plats.

Men varför det dröjde så lång tid innan Tullverket agerade är Tullverkets generaldirektör Therese Mattsson förtegen om.

“Vi påbörjade en omvärldsanalys under 2017 avseende postflödet under 2016. Med facit i hand skulle vi ha genomfört den omvärldsanalysen betydligt tidigare, säger hon i ett mejl till Svenska Dagbladet.

Hon skriver också att Tullverket och Postnord haft olika syn på hur hanteringen av Kinapaketen ska gå till.

“Det vi säger är att det har visat sig att vår syn (Tullverkets och Postnords, reds anm) på hur hanteringen ska gå till skiljer sig åt. Det kan bero på flera faktorer, bland annat att det rör sig om en komplex lagstiftning med olika värdegränser i euro som dessutom innehåller övergångsbestämmelser ända fram till 2021”, skriver hon.

Generaldirektören väljer att inte svara på frågan om det fram till den 15 januari var okänt för Tullverkets ledning att Postnord inte kontrollerade att momsen på Kinapaket betalades in. 

Hon svarar heller inte på frågan varför det behövdes en "omvärldsanalys" för att konstatera att försändelserna från Kina i praktiken var momsbefriade.

Läs fler artiklar
LÄS MER