Driva bolag ihop med partnern – här är relationsexpertens 4 råd

RelationsrådAlla hjärtans dagCharlotte Sander

Så gör ni för att lyckas driva bolag ihop – utan att riskera relationen.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Att dra en tydlig gräns mellan jobb och privatliv blir extra viktigt då man driver bolag tillsammans. Här är relationsexpertens viktigaste råd för att inte relationen ska drunkna i jobb.

Att hitta kärleken på jobbet är inte helt ovanligt – eller okomplicerat. Läkarkåren är en yrkeskår som fått statuera exempel på detta, inte minst på filmduken. Även inom tech- och startupbranschen blandas kärlek och affärer. Mathem, Bagaren och kocken, Coolstuff, Babyhop, Svrvive och Skincity är några exempel på bolag där grundarna är gifta eller tillsammans.

"Om man känner sig trygg i relationen och har en bra bas kan det här med företagande bli jätteroligt. Man har koll på varandras styrkor och svagheter och kan gå in och stötta varandra när det behövs. I min värld finns det fler fördelar än nackdelar med att driva företag tillsammans”, säger Charlotte Sander, som är samtalsterapeut och relationsrådgivare och driver sajten Relationsexperten.se.

Med det sagt så kan man anta att bakslag respektive framgångar för bolaget borde spegla av sig på relationen. Så hur hanterar man tuffa tider – på jobbet och privat? Och hur undviker man att inte sluta som enbart affärspartners?

1. Sätt tydliga gränser

Det är viktigt att odla det som odlas ska på jobbet och sedan ta hand om kärleken på hemmaplan. Man måste vara stenhård mot varandra och ha ett system för “det där tar vi upp som första punkt i morgon bitti på jobbet”. Risken finns att man glider ifrån varandra som par om man inte lyckas sätta jobbet åt sidan.

2. Planera in pauser på fritiden

Ett halvår efter uppstarten kan trötthet och ekonomiska svårigheter komma ikapp en. Då är det viktigt att lägga in en break, som en resa eller att ta sig an en ny hobby. Går ni ut och äter middag måste ni precis som småbarnsföräldrar bestämma att inte prata barn - eller i ert fall jobb.

3. Var vaksam och läs av signaler

Var vaksam på om din partner verkar trött och inte längre tycker att jobbet känns roligt. Att inte känna att man når fram till honom eller henne är inget bra tecken. Om det är alltför tungt att driva företaget vidare tillsammans skulle jag vara iskall och tänka att det bara är ett jobb. Kärleken är det som är viktigast och då bör man fråga sig om det verkligen är värt att köra vidare. I min värld är det viktigare att rädda relationen.

4. Prata igenom tunga saker i bra stunder

Det är viktigt att prata igenom – och ha på papper – vad som händer om det inte går att driva företaget vidare tillsammans. Vad gör vi om den ena tröttnar och vill dra sig ur? Man kanske vill fortsätta att driva bolaget utan att vara ett kärlekspar. Mitt råd är att prata igenom det här när relationen är stabil och bra, det är lätt att sådana frågor blir väldigt infekterade.

Här berättar tre startupgrundare hur det är att driva bolaget ihop med sin älskade.

Läs mer