Uber ska stoppa trötta förare – genom att stänga av appen

Uber ska stoppa trötta förare – genom att stänga av appen

Istockphotos/Uber.

Towe Boström

Reporter

Taxi-appen inför nya regler i USA - och tänker inte be snällt. De förare som fortsätter köra efter tolv timmar blir nu bortkopplade.

Trötthet och bilkörning är en väldigt farlig kombination som riskerar att sluta med allvarliga olyckor.

På Uber är man naturligtvis medvetna om problemen, och taxi-appen har tidigare fått kritik för förarnas långa arbetstider. I Storbritannien ledde kritiken nyligen till att Uber införde en policy där förarna måste ta en paus på sex timmar efter att ha kört i tio timmar. 

Nu tar Uber krafttag även i USA där man stoppar sina förare från att köra mer än tolv timmar i sträck, därefter ska de vila i minst sex timmar, rapporterar Venturebeat. 

”Många vet att det är farligt att dricka alkohol och köra bil, men många är inte medvetna om riskerna eller varningssignalerna kring dåsig körning", säger Ubers produktchef Sachin Kansal. 

Initiativtagarna verkar dock inte vara helt beredda på att lita på att förarna själva följer den nya policyn. Därför kommer appen helt sonika att bli offline när föraren kört över tiden, och startar igen när de sex timmarna passerat. Något som uppges gälla även om pauser tagits under perioden. 

Taxi-appen har tidigare uppgett att närmare två tredjedelar av de amerikanska förarna arbetar mindre än tio timmar i veckan. Hur många som i sin tur kör längre än tolv timmar i sträck framgår dock inte.

Venturebeat konstaterar att initiativet kan låta som en förbättring vid första ögonkastet. Människor tenderar dock att vara rätt flitiga när det kommer till att runda problem.

I det här fallet skulle förarna exempelvis kunna använda liknande tjänster som Ubers under tiden de är offline. Det finns inte heller något som hindrar dem från att arbeta med andra jobb under dagen för att sedan köra under nätterna.

Oavsett utfall är detta en tydlig markering från Uber som även testat notifikationer i appen som påminner förarna om riskerna med att köra trötta.   

”Det här draget stärker vårt mål att hålla passagerare och förare säkra på vägarna samtidigt som vi bevarar den flexibilitet som förarna säger att de älskar”, säger Sachin Kansal.

Uber tvingades nyligen betala 2 miljarder kronor till Googles bolag Waymo som stämde Uber för stöld av företagshemligheter. 

Läs fler artiklar
LÄS MER