En miljard kronor investeras i hemlighetsfull Bitcoin-startup

21 IncBitcoin

BTC Keychain / Flickr

Breakit

Breakit

Ett flertal tunga riskkapitalbolag i Silicon Valley investerar närmare 1 miljard kronor i nytt Bitcoin-bolag.

En tidigare okänd och hemlighetsfull startup inom Bitcoin gör nu en storsatsning och avslöjar en finansieringsrunda på hela 116 miljoner dollar – motsvarande 953 miljoner kronor. 

Det är ett flertal tunga riskkapitalbolag i Silicon Valley som satsar på 21 Inc, däribland Andreessen Horowitz och RRE Ventures. Även kinesiska riskkapitalbolaget Yuan Capital och chipjätten Qualcomm går in med en strategisk investering, rapporterar Wall Street Journals teknikblogg Digits.

Bland investerarna märks även chefer och grundare av ett flertal teknikföretag, däribland PayPals medgrundare Peter Thiel och Max Levchin, eBays medgrundare Jeff Skoll och Dropbox vd Drew Houston.

Det är fortfarande något oklart vad 21 Incs verksamhet egentligen är, men enligt vd:n Matthew Pauker kommer det ske flera intressanta utvecklingar inom både mjukvaror och hårdvaruprodukter som ska driva ett allmänt införande av bitcoin. 

Enligt flera av investerarna är ett fokus på Bitcoin som enbart en virtuell valuta fel då den underliggande tekniken har betydligt större användningsområden än så. Det kan till exempel röra sig om säkra system för att rösta online till kontrakt som undertecknas utan att blanda in advokater eller tredje parter.

Enligt Matthew Pauker är Qualcomms investering en nyckel till bolagets framtid. Han hoppas på att kunna använda Qualcomms produktionskapacitet för att utveckla konsumentprodukter där Bitcoin-teknologin "blockchain" integreras. Den underliggande tekniken är en slags digital huvudbok som underhålls av ett decentraliserat nätverk av tusentals datorer.

"Bitcoin kommer att förändra sättet som människor och företag och även maskiner interagerar med varandra. Men för att Bitcoin ska realisera den visionen behöver vi ett massanvändande. Det kan inte enbart vara för Silicon Valley", hävdar Pauker.
 

Finwire/Breakit

Läs mer