AI-botarna känner igen dig – om du är ljushyad och man

AI
AI-botarna känner igen dig – om du är ljushyad och man

Istockphoto.

Towe Boström

Reporter

En ny studie visar att system för ansiktsigenkänning har lättare att känna igen män och ljushyade personer.

I takt med att artificiell intelligens, AI, blir allt hetare lockas många aktörer av ansiktsigenkänning. Det mest kända exemplet är nog att tekniken används i Iphone X men den kan även användas för att underlätta myndigheternas arbete. 

Tekniken är dock långt ifrån fulländade, och det har tidigare varnats om att ansiktsigenkänning fungerar dåligt på mörkhyade personer.

Nu rapporter Ny Teknik om en studie som stärker den tesen.

Det är MIT Media Lab och Microsoft som står bakom forskningsstudien, bestående av närmare 1 300 testpersoner, där lösningar från Microsoft, IBM och Megvii testats.   

AI-botar har fått analysera bilder på män och kvinnor med olika hudtoner för att testa om de kan se att vilket kön testpersonen har. Undersökningen visar att systemen hade lättare att känna igen män och en högre träffsäkerhet för ljushyade personer.

Felmarginalen för män med ljus hy låg på mindre än en procent medan den låg på 21-35 procent för mörkhyade kvinnor, rapporterar Ny Teknik.

Sajten skriver att resultatet sannolikt bottnar i hur lösningarna utvecklas. Om systemen får "träna" på fler bilder med män och ljushyade personer ökar därmed sannolikheten för att de också blir lättare att identifiera.

Läs fler artiklar
LÄS MER