Finansdoktorns succésajt ska ge Ikeas anställda högre pension

Lifeplan.se Pensioner
Finansdoktorns succésajt ska ge Ikeas anställda högre pension

Kalle Erlandzon, vd och grundare för Lifeplan. Foto: TT, till vänster. Till höger: Pressbild.

Sara Lindmark

Reporter

Kalle Erlandzons pensionssajt Lifeplan bygger delvis på hans egna forskningsresultat. Nu ska han hjälpa alla Ikeas anställda att placera sina pengar.

Många svenskar vet inte hur de ska göra för att placera sina pensionspengar. Enligt en undersökning av Sifo och Pensionsmyndigheten tycker 34 procent att det är svårt eller mycket svårt att förstå hur pensionssystemet fungerar.

Det här problemet har Kalle Erlandzon angripit genom att skapa en rådgivningsmodell som bygger på modern forskning. Han själv har tidigare doktorerat och forskat inom finansiell ekonomi på Handelshögskolan i Göteborg och undersökt hur man bör spara på bästa möjliga sätt.

Resultaten han fick fram jämförde han med hur den existerande rådgivningen är utformad – och insåg att skillnaderna var stora.

“När man söker upp någon för att få hjälp, vanligtvis banken, så får du en väldigt förenklad rådgivning och standardlösningar med låg, mellan eller hög risk. Ofta försöker banken sälja sina egna lösningar och väljer sina egna fonder utan att ta hänsyn till kundens individuella situation. Likadant är det om du får träffa en försäkringsförmedlare, som egentligen inte är en rådgivare utan en säljare”, säger Kalle Erlandzon, medgrundare och vd för Lifeplan.

För ungefär tio år sedan upptäckte han en intressant pensionsrådgivartjänst i USA grundad av nobelprisvinnaren William Sharpe.

“Där visades hänsyn till varje individs situation och ingen provision togs ut, allt gick ut på att göra det bästa för spararen. Jag ville göra samma sak, fast i Sverige”, säger Kalle Erlandzon.

Han och kollegan Evert Carlsson bestämde sig för att kommersialisera sina forskningsresultat och paketera dem tillsammans med den forskning som William Sharpe bedrivit.

2008 lanserades Lifeplan på marknaden och ingår sedan 2012 i Benifykoncernern som är Sveriges ledande företag inom personalförmåner.

Förra året omsatte Lifeplan 10,5 miljoner kronor och har under åren lockat till sig flera stora kunder som Ericsson, Astra Zeneca och Eon. Nyligen blev klart att även Ikeas alla anställda kommer att få hjälp med sitt pensionssparande via sajten.

“Just nu är det 100.000 medarbetare i Sverige som har vår tjänst och vi växer med nästan 100 procent per år. Vi har inga egna fonder och får inga provisioner från fond- eller försäkringsbolag. Det gör att vi kan rekommendera de bästa placeringarna åt kunderna, istället för att styras av vår egen lönsamhet”, säger Kalle Erlandzon.

Vad ska man tänka på när man placerar sin pension?

“Alla sparare har ju pengar i massa olika banker och premiepensionsmyndigheten. Vissa försäkringsbolag erbjuder bra fonder inom en viss marknad men mindre bra på en annan. Samtidigt finns samma fonder valbara på olika ställen fast till helt olika avgifter, då gäller det att välja rätt fond på rätt ställe för att få de bästa fonderna och de lägsta avgifterna."

Läs fler artiklar
LÄS MER