Sök

Mindre än 1 procent av riskkapitalet går till kvinnliga entreprenörer

riskkapital

Bonnie Roupé, grundare av bolaget och gravidappen Bonzun upplever att hon ses som kvinna i första hand och inte som entreprenör. Foto: TT

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Förra året investerades 11 miljoner i svenska startupbolag. Av dem gick mindre än 1 procent till bolag med enbart kvinnliga grundare.

Totalt har investeringar i 569 svenska techbolag som registrerats i databasen Nordic Tech List under 2017 gåtts igenom av Di digital. 82 procent av antalet investeringar gick till bolag med enbart manliga grundare, 13 procent till bolag med blandade grundarteam och 4 procent till bolag med bara kvinnor i grundarteamet.

Av de totalt 11,4 miljarder kronor som investerats i bolagen har 88 procent gått till helt manliga bolag, 11 procent till bolag med blandade team och mindre än en procent (0,7 procent) till bolag med enbart kvinnliga grundare.

”Jag upplever att jag ses som en kvinna i första hand och inte som entreprenör. Att jag är tvungen att bevisa mig eftersom ingen tror på kapaciteten jag besitter som företagare”, säger Bonnie Roupé, grundare av bolaget och gravidappen Bonzun som slagit stort på marknaden i Kina till Di digital.

Spotifyinvesteraren Northzone, som 2017 stängde sin fond på över 3 miljarder kronor, gjorde tre investeringar i svenska bolag  under 2017 – alla i bolag med enbart manliga grundare.

Northzones partner Pär-Jörgen Pärson säger till Di Digital att detta visserligen stämmer men att det var följdinvesteringar. Bland investeringarna utanför Sverige ska fem av dem ha haft kvinnliga medgrundare, vilket står för 30 procent. Pär-Jörgen Pärson medger dock att kulturen på riskkapital skulle kunna förändras.

“Vi i techbranschen och kanske i synnerhet VC-sektorn har varit rätt omoderna”, säger han till tidningen.

Två investerare som under året lyckades bättre med att hitta bolag med mer blandade grundarteam är Almi Invest och Chalmers Ventures.

Läs mer