Sök

Hälften av alla bitcoin-transaktioner illegala

Bitcoin

Foto: TT

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Hälften av alla bitcoin-transaktioner är kopplade till kriminella aktiviteter, visar ny forskning.

Digitala drogmarknader och utpressningsvirus är några av de nya nätbrott som är beroende av bitcoin och andra kryptovalutor.

En fjärdedel av alla bitcoin-användare är kopplade till illegala aktiviteter. Dessa användare står i sin tur för nästan hälften av alla bitcoin-transaktioner, visar forskning som Svenska Dagbladet har tagit del av.

“Kryptovalutor har förändrat hur de svarta marknaderna fungerar genom att möjliggöra svart e-handel, säger Talis Putnins”, professor vid University of Technology i Sydney”, som skrivit den vetenskapliga artikeln "Sex, Drugs, and bitcoin" till Svenska Dagbladet.

Enligt forskaren uppgår värdet av de kriminella transaktionerna med kryptovalutan uppgår till 72 miljarder dollar årligen – det går att jämföra med all droghandel i USA som 2010 uppskattades till ett värde av 100 miljarder dollar årligen.

Kryptovalutan bitcoin ges inte ut av någon stat eller riksbank och det finns ingen officiell valutakurs. Snabbheten och öppenheten i transaktionen kan utnyttjas till att göra affärer utan myndigheters insyn och det har fått svenska Skatteverkets utredare att börja leta efter sätt att spåra affärer som görs i bitcoin.

Intresset för bitcoin och andra kryptovalutor har växt sig starkt under de senaste åren och en  undersökning från grannlandet Norge som genomfördes nyligen visar att nästan 200.000 norrmän äger bitcoin eller en annan kryptovaluta. Som en jämförelse ägde runt 365 000 norrmän aktier på Oslobörsen vid förra årets slut. Merparten av dem som äger bitcoin i Norge ser det som en investering och använder inte kryptovalutan för att göra transaktioner, enligt undersökningen som TT rapporterar om. 

Läs mer