Efter storbråket – Uber tvingas betala 2 miljarder till Google

Självkörande bilar

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Ska ha stulit teknik för självkörande bilar.

Vi har tidigare skrivit om att Waymo, den del av Google som sysslar med självkörande bilar, har stämt Uber för stöld av företagshemligheter.

Nu har techbolagen gjort upp och man kan nog säga att det blev Uber som fick ge sig.

Nu tvingas bolaget betala Waymo 244,8 miljoner dollar i kontanter, alltså hisnande 2 miljarder kronor

I ett uttalande säger Ubers vd Dara Khosrowshahi att han inte egentligen inte tror att det här stulits några företagshemligheter men att misstankarna om att det kunde ha hänt väckte allvarliga frågor.

"Till våra vänner på Alphabet (Googles moderbolag, red anm) vi är partners och ni är en viktig investerare i Uber och vi delar en stark tro på att teknikens kraft kan förändra människors liv till det bättre. Självklart är vi också konkurrenter. Även om vi inte kommer vara överens om allt i framtiden, är vi överens om att Uber förvärv av Otto kunde och borde ha skötts annorlunda" säger Dara Khosrowshi i ett uttalande. 

Bakgrunden till konflikten är att Anthony Levandowski, ansvarige ingenjör på Waymo för självkörande bilar slutade för att dra igång en egen startup inom samma bransch. Enligt Waymo ska han i samband med det tankat ner över 14.000 filer fullspäckade med fakta om hur Waymos självkörande bilar fungerar. 

Åtta månader senare köptes Lewandowskis startup Otto upp av Uber – för 5 miljarder kronor. 

 

Läs fler artiklar
LÄS MER