Norska Unacast tar in 142 miljoner kronor – Telia investerar

Telia Unacast Platsdata
Norska Unacast tar in 142 miljoner kronor – Telia investerar

Kjartan Slette, medgrundare av Unacast. Foto: Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

De vill bli ett ”Google för den fysiska världen” – nu backas de av en tung svensk industripartner.

Thomas Walle och Kjartan Slette var två av personerna som hoppade av musiktjänsten Tidal, efter att Jay-Z köpt upp det norska bolaget.

Nu driver de techbolaget Unacast från sina kontor i Oslo och New York. Bolaget har tagit fram ett system som ska koppla ihop olika platsdatatjänster i ett slags ”google för den fysiska världen". Sedan säljer bolaget anonymiserad data om människors rörelsemönster till en rad olika aktörer. Tidigare har bolaget riktat in sig på marknadsföringsbranschen, på den nuvarande kundlistan hittar man både platsdatabolaget Blis, AI-bolaget Cognitiv och handelsanalysbolaget Triad retail media.

Nu har bolaget precis stängt en kapitalrunda på ungefär 142 miljoner svenska kronor.

Hur känns det?

”Det känns väldigt skönt att ha klart den här rundan. Det är den eviga lyckan och förbannelsen med att driva startups att så fort man når ett mål ersätts det av ett annat. Nu är det nästa omsättningsmål och anställningsnivå som gäller”, säger Kjartan Slette, medgrundare och operativ chef.

Hittills har bolaget – trots att den tekniska basen är i Norge – bara riktat sig mot den amerikanska marknaden, från sitt New York-kontor. Med det nya kapitalet kommer man satsa på att göra en inbrytning på den europeiska marknaden med ett nytt kontor i London. Samtidigt ska man bredda inriktningen till att utöver marknadsföring även rikta sig mot forskning och analys, samt finansbranschen.

Huvudinvesterare i kapitalrundan är det globala riskkapitalbolaget White star capital. Med på ett hörn finns även den svenska teleoperatören Telias investeringsarm Division X.

”Vi tänker oss för både två och tre gånger innan vi ingår avtal med industriella partners för att vi tror att det i många fall kan lägga en extra tyngd på bolaget. Telia jobbar redan mycket med platsdata och vi kommer jobba nära deras norska kontor med utveckling och ser fram emot att utforska stora synergier med dem”, säger Kjartan Slette, som påpekar att teleoperatörens investering primärt är finansiell.

Telia är inte bolagets första svenska investerare. I bolagets såddrunda 2015 gick en grupp på fem affärsänglar – bland annat Luminar Ventures-partnern Jacob Key – in i bolaget.

Har det varit en tydlig strategi från början att satsa på svenskt kapital?

”Nej, Jacob känner vi från tiden när vi jobbade med Tidal. Han hjälpte till att sätta upp avtal mellan Tidal och Warner music. När vi slutade började han investera i techbolag så vi höll uppe kontakten. Senare har vi sett att det finns andra möjligheter på den svenska kapitalmarknaden än den norska”, säger han.

Unacast har i dagsläget 40 anställda, jämt fördelat mellan Oslo och New York. Hur mycket bolaget omsatt hittills är okänt men bolaget räknar med att passera 100 miljoner i årliga abonnemangsintäkter under 2018.

Läs mer

TV4 förlorar 3 miljoner per dag – men kan ändå bli tv-krigets vinnare

Norrsken släpper ny klimatrankning – de toppar listan

Telia ger Zound ny chans – lägger (tillfälligt) säljplanerna på is

Läs fler artiklar
LÄS MER