Så mycket sålde Niklas Adalberth Klarna-aktier för förra året

Klarna
Så mycket sålde Niklas Adalberth Klarna-aktier för förra året

Niklas Adalberth, medgrundare av Klarna. Foto: Press.

Jonas de Lange

Reporter

Adalberth har sålt för närmare 1 miljard kronor. Samtidigt har bolaget fått in en mystisk norsk aktieägare.

Det var förra våren som Klarna gick ut med att man fått två nya storägare. Riskkapitalbolaget Permira och den danske modemogulen Anders Holch Povlsen – som bland annat ligger bakom varumärket Jack & Jones – hade köpt över 10 procent vardera av den digitala banken.

Exakt hur stor del av fintechraketen de två hade köpt ville dock inte parterna avslöja. Nu visar dokument som Breakit tagit del av svart på vitt hur ägarförändringen landat.

Både Holch Povlsen och Permira äger idag ungefär 13 procent av bolaget, vilket ger en total investering på närmare 2,5 miljarder kronor vardera.

Största säljare i affären var den tidigare storägaren General Atlantic, som sålt av alla sina Klarna-aktier. För ett år sedan ägde General Atlantic aktier motsvarande 13,25 procent av bolaget.

En annan storsäljare var Klarnas egna medgrundare Niklas Adalberth. I Almedalen i somras meddelade han att han ägde ungefär 10 procent av bolaget. Nu kan endast 4,18 procent av aktierna i bolaget härledas direkt till Niklas Adalberth. Det skulle innebära att Klarna-grundaren sålt aktier för 1,14 miljarder kronor under det senaste året.

Eftersom delar av hans innehav även finns genom olika holdingbolag, som han delar med de andra grundarna och externa investerare, är det svårt att avgöra exakt hur mycket han har sålt för. Men enligt Breakits beräkningar handlar det defintivt om flera hundra miljoner kronor och sannolikt upp mot miljardgränsen.

Niklas Adalberth har avböjt att svara på frågor om försäljningen. Klarna vill inte heller kommentera enskilda ägare.

Utöver Holch Povlsen och Permira har även en ny mystisk ägare dykt upp. Enligt bolagets aktiebok har det norska bolaget Kraft AS tecknat aktier för ungefär 180 miljoner kronor.

Bakom bolaget står norrmannen Gunnar Müdtzy-Knutsen. Han är ekonom och har i många år jobbat inom Visma-koncernen. När man googlar hans namn finns dock inget att hitta, förutom sociala medier-konton och loggade löprundor på diverse sajter.

När Breakit når honom säger han att han inte äger några aktier i Klarna – alls. Kraft är bara ett litet personligt holdingbolag.

Klarna å sin sida hävdar att det inte ska vara några fel i aktieboken, utan att gå närmare in på det enskilda fallet. Vem som har rätt återstår att se.

Rättelse: I en tidigare version av texten skrev vi att Victor Jacobsson tillsammans med parhästen Mikael Walther äger drygt 10 procent av Klarna. Ägandet är bland annat genom ägarbolagen TTS pass AB och TTS pass A AB. Det har i efterhand kommit till Breakits kännedom att Mikael Walther inte är den verkliga huvudmannen bakom dessa bolag. Victor Jacobsson äger enskilt 7.21 procent av Klarna medan Mikael Walther sitter på ett obetydligt antal aktier. Vi beklagar misstaget.

Klarnas största ägare

Sequioa: 23,77%
Permira: 13,02%
Brightfolk (Anders Holch Povlsen): 12,99%
Victor Jacobsson: 7,21%
Sebastian Siemiatkowski: 9,13%
Niklas Adalberth: 4,18%
Atomico: 2,83%
Skandia Liv: 1,71%
Tengelmann ventures: 1,41%
Reimann investors: 1,20%
SCGE fund: 1,16%

Läs fler artiklar
LÄS MER