MTG:s försäljning av tv-verksamheten kan vara i fara

Breakit - MTG:s försäljning av tv-verksamheten kan vara i fara

Direkt / Breakit

Konsortium av pensionsbolag vill köpa danska telejätten TDC.

Dagen då TDC börsnoteras verkar inte vara långt borta. Ett konsortium av danska pensionsfonderna ATP, PFA och PKA samt den australienska investeraren Macquarie vill köpa TDC för 38 miljarder danska kronor, rapporterar den danska tidningen Börsen.

I ett brev till Pierre Danon, ordförande i TDC, verkar det som att konsortiet är redo att köpa alla aktier i TDC vilka har ett marknadsvärde om 30 miljarder danska kronor.

Enligt uppgifter är de villiga att betala 47 kronor per aktie, vilket motsvarar en tilläggspremie till nuvarande aktieägare på 7,7 miljarder danska kronor. Detta ger budet ett värde på nästan 38 miljarder danska kronor, motsvarande drygt 50 miljarder svenska kronor, om handeln utförs till ovan pris per aktie.

Informationen presenteras bara en vecka efter att TDC meddelat att de kommer att köpa MTG:s verksamhet inom tv i Norden värt 20 miljarder kronor. Affären väntas vara klar under det andra kvartalet av 2018.

Det finns en risk att TDC:s bolagsstämma inte kommer att godkänna förvärvet av MTG:s tv-verksamhet. TDC:s aktie föll med åtta procent samma dag som affären presenterades och har fortfarande inte återhämtat sig.

Enligt analytiker kommer ett bud på 45-47 kronor per aktie att vara intressant för många nuvarande aktieägare.

"Det finns ingen tvekan om att det finns många aktieägare som hellre får 45-47 kronor i handen än att vänta på att konkurrensmyndigheterna tar ett beslut om ett år angående vad som kommer att ske med fusionen mellan MTG och TDC", säger en teleanalytiker.

Det har tidigare ryktats om att Telia vill köpa TDC. Enligt Dagens industri pågår just nu en process inom Telia för att bestämma om man ska ge sig in i striden om TDC, innan affären med MTG godkänns. 

Läs fler artiklar
LÄS MER