Blocket räds inte Auto 1 - trots tyskarnas storsatsning i Sverige

Blocket Auto1 Begagnade bilar
Blocket räds inte Auto 1 - trots tyskarnas storsatsning i Sverige

Foto: Till vänster, pressbild på Blockets presschef Bessie Wedholm till vänster. Till höger, genrebild. FOTO: Leo Sellén / TT.

Sara Lindmark

Reporter

Auto1 som säljer begagnade bilar över nätet har smugit i gång en tung lansering i Sverige. En konkurrent till Blocket – vars ledning inte verkar vara alltför oroad.

Tidigare i år tog den tyska begagnade bil-startupen in 100 miljoner dollar i riskkapital och värderades till 1 miljard dollar. Hittills finns företaget i runt 20 länder och har i all tysthet inlett en storsatsning i Sverige.

Här går företaget under namnet Viköperdinbil.se vilket vi nyligen berättade. Av jobbannonser som bolaget har lagt upp på Blocket är rekrytering av personal i full gång i Sverige.

Det innebär tuffare konkurrens för marknadsledaren Schibsted, vars kassako Blocket är etta på e-handel med begagnade bilar. Utöver Blocket, som säljer allt möjligt begagnat, äger koncernern även motorsajten Bytbil.

“Vi följer alltid vad som händer i branschen och vet att Auto1 finns på andra marknader. Men deras verksamhet skiljer sig från vår och blir snarare ett komplement än en konkurrent”, säger Bessie Wedholm, presschef på Blocket.

Hon syftar till att Viköperdinbil.se köper in bilar från privatpersoner och säljer vidare till handlare till skillnad från Blocket där det är privatpersoner som köper och säljer. Hur mycket bilhandeln omsätter vill inte Bessie Wedholm berätta.

“Vi går inte ut med volymer men vi ser att det är en stor efterfrågan nu. Effektiviteten är hög, det vill säga det har aldrig gått så fort att få sin bil såld på Blocket som nu. Var tredje bil säljs inom ett dygn”, säger hon.

Läs fler artiklar
LÄS MER