Dr Sannas: “Vi ser naturligtvis mycket allvarligt på kritiken”

Breakit - Dr Sannas: “Vi ser naturligtvis mycket allvarligt på kritiken”

Sanna Ehdin. Foto: TT.

Finwire / Breakit

Kritiken har haglat mot börsaktuella Dr Sannas. Nu bekräftar bolaget att man missat att utföra en så kallad kallad livsmedelskontroll men att felet är åtgärdat.

Dr Sannas noterades på handelsplatsen NGM i fredags, men börsglädjen grusades av skarp kritik från flera håll. Såväl barnläkaren Mats Reimer som Agnes Wold, läkare och forskare inom klinisk bakteriologi, har gått till hårt angrepp mot bolaget som Sanna Ehdin står bakom. 

Mats Reimer anmälde Dr Sannas till Läkemedelsverket, Konsumentverket och Livsmedelsverket för otillåten och vilseledande reklam. Tidigare idag kunde vi berätta att Stockholms stad har inlett en granskning av Dr Sannas. 

Nu kommenterar Sanna Ehdins styvson, tillika vd för bolaget, Daniel Ehdin, anmälningarna.

"Vi kan bekräfta att vi missat att utföra en så kallad livsmedelskontroll vilket är en formell, men likväl obligatorisk, process som samtliga bolag som säljer livsmedelsklassificerade produkter ska genomgå. Felet är åtgärdat och Stockholm stads miljöförvaltning kommer att genomföra sin formella kontroll under kommande vecka. Det finns självklart inga ursäkter, vi kan bara beklaga att denna punkt förbisetts av oss, säger Daniel Ehdin i ett pressmeddelande. 

Han säger vidare att Konsumentverket inte ska ha fattat beslut om en granskning ska inledas eller inte. 

"Vad Dr Sannas kan förstå av samtalen med Läkemedelsverket har inte heller denna myndighet fattat några som helst beslut om att inleda ett tillsynsärende", säger Daniel Ehdin. 

Livsmedelsverket har meddelat att den anmälan mot bolaget som kom in i slutet av 2017 kommer att lämnas utan åtgärd eftersom den gäller ett område där verket inte har tillsynsansvar.

Samtliga anmälningar gäller en provprodukt, ett så kallat sköldkörtelspaket som lanserades i november månad, och som bolaget sedan dess fattat beslut om att upphöra att saluföra.

"Vi ser naturligtvis mycket allvarligt på kritiken och tog därför det säkra före det osäkra och drog därför tillbaka paketet. Först tillfälligt men den 1 februari fattades beslutet att stoppa produkten permanent. Vi strävar alltid efter vår produktinformation och marknadsföring ska vara 100 procent korrekt", säger Daniel Ehdin.

Sköldkörtelspaketet är sammansatt av underleverantörers produkter. Genom börsnotering och nytt kapital är förhoppningen att bli mindre beroende av andra leverantörers produkter och produktlöften. 

"Genom börsintroduktionen kan vi satsa ännu hårdare på vår egen produktutveckling, vilket ökar kontrollen av de aktiva substanser som används. Det innebär med viss automatik också att riskerna för felaktigheter i marknadsföringen minskar", säger Daniel Ehdin.

Läs fler artiklar
LÄS MER