Sök

Dr Sannas granskas för otillåten marknadsföring

Dr SannasHälsa

Sanna Ehdin. Foto: TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

NGM kände till anklagelserna – men noterade bolaget i allafall.

Dr Sannas började handlas på handelsplatsen NGM i fredags. Samma dag som handeln inleddes riktades skarp kritik mot bolaget från bland annat barnläkaren Mats Reimer och Agnes Wold, läkare och forskare inom klinisk bakteriologi.

"Hon har rent bisarra idéer om hur kroppen fungerar. Det finns ingen läkare som tar Sanna Ehdin på allvar”, sa Mats Reimer till Expressen på fredagen. 

Han anmälde också Dr Sannas till Läkemedelsverket, Konsumentverket och Livsmedelsverket för otillåten och vilseledande reklam.

Nu har Stockholms stad inlett en granskning av bolaget. Bakgrunden är att staden har tillsynsansvar för Stockholmsbaserade företag som säljer kosttillskott. Samtidigt som inspektörer besöker boalget den 12 februari kommer det även göras en inspektion av webbplatsen där majoriteten av bolagets produkter säljs.

En av produkterna som anmälts är ett sköldkörtelpaket som marknadsförts med medicinska påståenden, något som inte är acceptabelt för ett kosttillskott enligt Läkemedelsverket. Bara ett par dagar innan Dr Sannas noterades försvann dock sköldkörtelpaketet från webbshoppen, vilket enligt bolagets vd Daniel Ehdin bara var en tillfällighet då de “löpande uppdaterar sina hemsidor”. Skulle sköldkörtelpaketet återkomma till webbshoppen kommer myndigheterna slå till.


“Om det dyker upp igen får de förbud. Man får inte göra medicinska påståenden om livsmedel. Vi kan meddela muntligt förbud på en gång, medicinska påståenden är vi ganska hårda mot”, säger Sanna Slefsgård, livsmedelsinspektör på Stockholms stad och den som leder granskningen.

Dr Sannas noterades på handelsplatsen NGM den 2 februari. En vecka innan noteringen begärde NGM ut alla handlingar rörande Dr Sannas från myndigheterna.

“Det som defakto fanns var en anmälning till Konsumentverket. Allt annat rör ett företag som vi inte noterade”, säger Roger Peleback, vd på NGM.

De andra anmälningarna är kopplade till Sanna Relations Sweden AB, ett bolag grundat av Sanna Ehdin Anandala som är Dr Sannas styrelseordförande. Sanna Relations Sweden AB beslutade under 2015 att dra in försäljningen av dr Sannas Såpa och Sunmilk efter synpunkter från Läkemedelsverket och Malmö Miljönämnd.

NGM diskuterade frågan med bolaget och rådgivare och anser att beslutet att notera bolaget var riktigt eftersom det inte fanns några myndighetsbeslut.

"Man måste särskilja på det börsen ska göra och vad eventuella myndigheter ska göra och ansvara för”, säger han.

Roger Peleback påpekar också att NGM förväntar sig att alla bolag som noteras anpassar sig och följer myndighetsbeslut och kommer att agera om de inte gör det.

"Bolaget uppfyllde kraven och det fanns inga myndighetsbeslut som förhindrade att bolaget noterades. Det är givetvis trist för bolaget men det är inte börsens roll att avgöra om man eventuellt bryter mot marknadsföringslagar eller inte. Finns det däremot myndighetsbeslut så tar vi ställning till det”, säger han.

Läs mer