Nya regler för Kina-paket kan försenas: “Många frågetecken"

Postnord Tullverket E-handelspaket från Kina
Nya regler för Kina-paket kan försenas: “Många frågetecken"

Thomas Backteman, informationschef på Postnord. Foto: Press

Caroline Englund

Reporter

Postnord och Tullverkets nya avgifter på paket beställda från Kina riskerar att dröja.
"Det finns fortfarande många frågetecken", säger Postnords informationschef Thomas Backteman till Breakit.

Moms ska betalas från första kronan på varor som köps in från Kina via tjänster som exempelvis populära Wish och Alibaba. Men få betalar, och efter stor uppmärksamhet i olika medier kom Tullverket och Postnord nyligen fram till att Postnord ska ta fram ett system för hur momsen ska hanteras i framtiden. 

Överenskommelsen presenterades den 19 januari och Postnord har fått till den första mars på sig att ta fram systemet.

Men nu, med bara tre veckor kvar tills lösningen ska vara på plats, kommer uppgifter om att Postnord och Tullverket fortfarande inte är överens om de grundläggande förutsättningarna.

“Det finns fortfarande en del juridiska oklarheter och en lång rad frågor som vi måste hantera innan första mars”, säger Postnords informationschef Thomas Backteman till Breakit.

En fråga som Tullverket och Postnord fortfarande inte är överens om är enligt Thomas Backteman vad som gäller för att att man ens ska kunna kräva moms från en person som köpt en vara från exempelvis Kina.

“Som vi tolkar lagstiftningen så måste man vara utsedd deklarant i formell mening för att få ta in moms och vi uppfattar inte att vi är utsedda deklaranter. Men det är möjligtvis så att Tullverket tolkar det på ett annat sätt”.

Men vad betyder det om man tolkar det på ert sätt?

“Då betyder det att vi inte kan hantera moms på Kina-paket om vi inte är utsedda deklaranter”.

Tullverket ansvarar idag för att moms kommer in från varor som beställs från länder utanför EU. Men enligt den nya lagstiftningen, som kom i april 2016, kan Tullverket utse en deklarant som ska sköta hanteringen.

Men enligt Backteman har Postnord inte blivit formellt utsedda. 

Hur ska ni lösa det här på tre veckor? Om ni nu fortfarande står så långt ifrån varandra.

“Nu planerar vi för en process som ska kunna fungera skyndsamt, men vi pratar om många frågetecken som ska redas ut. Det här är ingen enkel fråga för varken Postnord eller Tullverket”.

Vad är det mer för saker som behöver redas ut?

“Ett exempel är frågan om vi måste hålla godset tills dess att momsen är betald eller om den kan betalas in i efterhand”

Kommer ni att bli klara med planen för systemet på tre veckor?

“Det är extremt kort tid att sätta en så stor och komplicerad process och en sak som är säker är att vi inte kommer att ha hunnit ta fram de tekniska lösningar som krävs.”

Vet du något mer om administrationsavgifterna ni ska ta ut?

“Nej. Hur höga de blir beror på hur systemet utformas.”

Varje dag landar cirka 150.000 paket på Arlanda. Aktörer som Wish, som säljer de subventionerade varorna direkt från fabrikerna, har blivit en stor konkurrent till svenska e-handlare.

Läs fler artiklar
LÄS MER