Undersökte barn på Kry – anmäld för sexuella övergrepp

Kry e-hälsa
Undersökte barn på Kry – anmäld för sexuella övergrepp

Caroline Englund

Reporter

En av anmälningarna mot den läkare som sitter häktad misstänkt för sexuella övergrepp mot barn handlar om att han uppträtt olämpligt vid en undersökning via den digitala vårdtjänsten Kry.

Känt sedan tidigare är att flera polisanmälningar, som gäller undersökningar av barn på olika sjukhus där läkaren har arbetat, har kommit in. Nu skriver Dagens Medicin att läkaren även har polisanmälts för en digital undersökning av ett barn via vårdappen Kry.

Kry har tidigare meddelat att de inte har hittat något avvikande i sina granskningar av läkarens journaler. Men föräldrarna säger till Dagens Medicin att det inte är en korrekt bild. Undersökningen av barnet gjordes våren 2017 och föräldrarna kontaktade Kry nyligen, i samband med att fallet kring läkaren fått stor uppmärksamhet i olika medier och berättade att de ansåg att läkaren hade gått över gränsen.

“Vi gör journalgranskningar för de patienter som läkaren haft hand om, men allting går inte att läsa ut från journalen. Så vi uppmanar patienter att höra av sig till oss om de upplevt något avvikande. I det här fallet uppmuntrade vi föräldrarna att göra en polisanmälan”, säger Krys kommunikationschef Samuel Danofsky till Dagens Medicin.

Föräldrarna gjorde också en polisanmälan i efterhand och är nu oroliga för att videosamtalet med Kry kan ha spelats in. Men den oron är obefogad menar Samuel Danofsky.

“Vi varken spelar in eller sparar några av patientmötena och all kommunikation via plattformen är krypterad”, säger han till Dagens Medicin.

Den häktade läkaren nekar till alla misstankar, enligt TT. Han häktades ursprungligen på grund av misstänkta brott som ska ha skett i Stockholm. Sedan har han även polisanmälts för misstänkta brott i Skaraborg och i Region Jönköpings län, enligt P4 Skaraborg.

Läs fler artiklar
LÄS MER