Krys nya drag – låter dig ta prover på apoteket

Min doktor Kry e-hälsa
Krys nya drag – låter dig ta prover på apoteket

Josefin Landgård. Foto: Kry.

Towe Boström

Reporter

Kry gör som Min Doktor och börjar låta patienterna ta prover genom apotek.
”Fördelen med apoteken är att det är bättre tillgänglighet och generösa öppentider", säger Krys medgrundare Josefin Landgård.

Kry utökar sitt samarbete med Lloyds apotek och låter nu patienter ta prover på apoteken.

Josefin Landgård, medgrundare av Kry, säger att provtagningen är en naturlig del för att kunna utvidga primärvårdserbjudandet.

"Tittar man på majoriteten av de prover som vi är i behov av i dag är det just snabbprover", säger Josefin Landgård.

Med snabbprover åsyftas exempelvis blodprov, halsprover och mätningar av temperatur och blodtryck. Just den typ av prover som stämmer väl överrens med det Krys patienter söker för i nuläget.

”Fördelen med apoteken är att det är bättre tillgänglighet, generösa öppettider och servicenivå då de ofta ligger nära patienterna”, säger Josefin Landgård. 

Tre apotek i södra Sverige är först ut men tanken är att satsningen ska rullas ut i hela landet sen.

Men låter inte det här bekant?

Det beror på att Krys konkurrent Min Doktor i slutet av förra året drog igång ett samarbete med Apoteket, landets största apotekskedja, för att erbjuda just provtagning.

Kry har sedan tidigare provtagningssamarbeten med privata aktörer inom exempelvis Stockholmsregionen. I andra delar av landet samarbetar Kry med vårdcentraler där patienterna kan ta sina prover.

Genom det nya samarbetet säger sig Kry kunna göra att upp till 60 procent av alla primärvårdsbesök kan ske utan att man ens behöver sätta foten på en vårdcentral.

När Kry ordinerar provtagning  skickas patienterna istället till närmaste apotek där analysen tar runt 15 minuter. Patienten får sen svar om eventuella åtgärder och behandlingar i appen.

Kry hoppas kunna utveckla samarbetet med Lloyds apotek ytterligare framöver.

"Man kan tänka sig att man kan ha fler medicintekniska produkter och provtagningar på apoteket och på så sätt erbjuda mer hjälp till våra patienter", säger Josefin Landgård.

Nyfiken på vilka som använder de digitala vårdtjänsterna? Det kan du läsa mer om här. 

Läs fler artiklar
LÄS MER