HBO Nordic växer i raketfart men fjolåret innebar en brakförlust

HBO Nordic Videostreaming
HBO Nordic växer i raketfart men fjolåret innebar en brakförlust

FOTO: TT/AP

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Streamingtjänstens omsättning steg till 227 miljoner kronor förra året, visar det färska bokslutet.

Det var en uppgång med 175 procent jämfört med 2013. Ytterligare ett år tillbaka i tiden var omsättningen bara ett par miljoner kronor, så tillväxttakten får betraktas som minst sagt hög.

HBO Nordic, vilket namnet antyder, det amerikanska tv-bolaget HBO:s streamingtjänst för de nordiska länderna (dock exklusive Island).

Förlusten landade förra året på 135 miljoner kronor. Det var en förbättring jämfört med 2013 då bolaget gick back 186 miljoner kronor. Trenden är således i linje med hur mediestreamingbolag brukar inleda sin bana.

Först: Stora investeringar i teknik och marknadsföring - och därmed rejäla förluster. Sedan skruvas lönsamheten sakta upp tack vare högre försäljning och effektiviseringar - vilket dock kan ta lång tid. Hur lång tid beror ofta på hur storartade expansionsplaner ledningen har.

Tjänsten har sedan starten dragits med tekniska problem och fått kritik för bristande användarvänlighet. Det kan delvis förklaras med att den har varit ett sorts pilotprojekt.

I USA är HBO fortfarande främst en aktör inom traditionell tv. Streamingtjänsten HBO Now lanserades på den amerikanska marknaden så sent som andra kvartalet 2015.

HBO har i still stall populära titlar som Game of thrones, True detective och, inte minst, komediserien Silicon Valley.

Läs fler artiklar
LÄS MER